Министър-председателят заяви, че не знае какво се е случило в парламента при приемането на изискване само действащ военен да оглавява служба "Военна информация", но в момента, по думите му, се очаква президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на тази точка.

За това в петък призова съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. По думите на Борисов именно той му казал, че държавният глава ще върне закона. Премиерът добави, че се присъединява към това искане и очаква текстът да бъде прегласуван след местните избори в края на месеца.
Все още няма реакция от самия Плевнелиев.

"Ще събера моята парламентарна група, да видя от какви мотиви са се водили, защото не е тайна, че аз бях човекът, който го предложи на военния министър. Много изненадващо беше. Ще го проверя", коментира Борисов по повод факта, че и мнозинството депутати от ГЕРБ подкрепиха промяната в закона, предложена от БСП, включително точката, че шефът на службата трябва да има над 10 г. стаж в системата за национална сигурност.

Борисов заяви още, че е чул за идеята за подготвян нов кандидат за поста на Бакалов, за който "не бяха споделили с мен, така че ще изчакаме да се върнат от кампанията".

"Не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник, Бакалов не е някой взет от улицата и сложен", каза още премиерът.

По думите му това е изключение от правилото, но Бакалов беше вътрешен министър и дългогодишен член на комисията по сигурност в парламента. Той е достатъчно грамотен и добър професионалист за тази дейност, за да се възползваме от качествата му, категоричен бе Борисов.

Вчера излезе информация, че в петък, след като се е върнал от пътуване в чужбина, Йордан Бакалов е заявил пред военния министър Николай Ненчев, че подава оставка. Очакваше се днес това да стане официално.
Все още не се знае дали ще има промяна в намеренията на Бакалов след изказването на Борисов, но самият той заяви, че не е чувал за оставка и ще я коментира, ако тя стане факт.

От Министерството на отбраната заявиха, че няма депозирана оставка, предстои среща между Ненчев и Бакалов, предаде bTV.