В своето изказване на конференцията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“ президентът Румен Радев заяви, че страната ни трябва да преодолее категоричното изоставане в процесите за модернизация на въоръжените сили - "технологичната бездна" между нас и съюзниците ни.

Мога да гарантирам, че към момента ние не можем съществено да допринесем за генериране на способности в единна европейска отбрана, защото не можем да комуникираме с останалите, каза държавният глава и се аргументира с "най-елементарен пример":

Дори модерните ни транспортни вертолети не могат да участват в транспортна мисия в Афганистан, защото нямат "secure voice", ние не можем да защитим останалите, не можем да опознаваме и да бъдем опознавани в тази единна система. Не можем да участваме в единното информационно пространство, което се генерира от съюзниците ни, обясни Радев.

Крещяща е нуждата въоръжените ни сили да продължат да водят бойна подготовка, което означава, че трябва да инвестираме в ремонта на техника, на която не е отделяно внимание в продължение на десетки години и която е пред разкапване. От друга страна, ако инвестираме там и то задълбочено, ресурсите са ограничени, няма да останат ресурси за нова техника, която реално дава съвместимост и нови способности, това е много сериозна дилема, коментира президентът.

Неговото мнение е, че трябва на първо място да се прецени какъв ще бъде пътят за новата техника, какви ресурси са нужни, какви способности постигаме, и едва тогава да се реши проблема с ремонтите на старата.

Борисов: Военните да ни кажат кой е противникът?

"Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, за онова, доходи, доходи", подчерта по време на конференцията премиерът Бойко Борисов.

С Общата европейска отбрана започваме да мислим и откъде ще дойде противникът. Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7, отбеляза той.

Той апелира военните да кажат какво да се прави:
"Ако военните ни убедят, че това е по-важно от всичко. За нас бе образованието. Просто трябва да сме наясно като нация откъде може да ни дойде.“

Генерал Боцев (ген. Андрей Боцев - началник на отбраната) трябва да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат“.

Надявам се с дипломация и по-твърда ръка от европейските ни лидери. Поколенията са забравили какво е война. Европа не е подготвена, с прискърбие отбеляза премиерът.

Борисов обърна внимание и на силите ни.

Как ще се предпазим с няколко самолета? Какво ще правим, ако няма европейски план?
Ще направим индустриално сътрудничество с някоя държава, същото е и за голяма част от корабите, как ремонтираме в момента натовски хеликоптери в България, обясни премиерът.

Борисов допълни Радев за лошите покупки:

"Г-н Радев го каза правилно – отиват в Афганистан и се оказва, че са купени все транспортни вертолети. Пазарени са така в поръчките, че нямат въоръжение. Сега, на фона на всичко – заплати трябва да вдигаме, трябва да ги превъоръжаваме, те нямат нищо.“

Каракачанов: Два приоритета - техника и заплати

В бюджета за 2018 г. са предвидени 100 млн. лв. за увеличение на заплатите на военнослужещите.

Каракачанов обясни, че средствата за заплати ще бъдат разпределени "справедливо". "Хората от бойните отделения, които полагат повече усилия, работят при по-трудни условия и рискът за техните живот и здраве е по-голям, да получат повече. Тиловите поделения ще получат увеличение, но по-малко от това за бойните. Това е моята логика", обясни Каракачанов.

Втората крачка е да се раздвижат проектите за модернизация и превъоръжаване.

На Съвета по отбрана утре ще бъде обсъден въпросът за закупуването на нов боен самолет, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Сумата е фиксирана от парламента още през 2016 г. - 1.5 млрд. лв. В тази рамка, който предложи най-добрите условия за нов самолет, това е", коментира министърът.

В изказването си на форума Каракачанов категорично се обяви за създаване на обща европейска армия.


АНКЕТА: Да създаде ли ЕС своя собствена армия?