Преди няколко месеца правителството отпусна 500 000 лева за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица, пише министър-председателят Бойко Борисов във фейсбук страницата си днес.

Премиерът споделя, че са разгледали "Свещеният кладенец", в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания.
Божидар Димитров е полял с вода от кладенеца премиера и министрите.

Вижте снимки >>>

Водата бликна миналата седмица при разкопки на "свещения кладенец" в Голямата базилика в Плиска. Първите капки от "чудотворната вода" са се появили в 11.14 часа на 24 юли 2015 г., съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Вода от свещения кладенец в Плиска беше занесена за освещаването на новия участък от магистрала "Хемус" и пътен възел "Белокопитово".

Интересно е, че някога първата българска столица се е простирала на 23 квадратни километра и е най-големият град в Европа през VII век. Константинопол, столицата на Източната римска империя по това време, е с площ едва 14,5 кв. км.

Плиска е и първият град от камък в Европа след края на Римската империя, обяснява премиерът в социалната мрежа.

Част от комплекса са Голямата базилика, която е дълга почти 100 метра, тайните входници, които представляват тунели, водещи към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня, кръгла каменна площадка и сграда във вътрешния град. 

Надявам се, комплексът "Стара Плиска" да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години, отбелязва Борисов.

Голямата базилика в Плиска често е оприличавана като "Българският Партенон" или "Българският Колизеум".