По инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между държавния глава на Русия Владимир Путин и министър-председателя на България Бойко Борисов, се казва в съобщение на Кремъл, цитирано от руската агенция.

Бяха обсъдени въпросите за двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и енергийната сфера“, уточниха от руското президентство.

Били са дискутирани и актуални международни събития.

Правителствената информационна служба съобщи по-късно, че Борисов е информирал Путин за конкретните стъпки, направени от българското правителство за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19 септември т.г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва.

Премиерът заявил, че темата вече се разглежда от Народното събрание и добавил, че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“.

Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочил Борисов.
Той отново настоял руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.

Неотдавна енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че е "допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т.е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено". В средата на месеца тя каза, че в арбитража в Париж е внесено възражение за размера на лихвите по задължението, които са определени общо на 82 милиона евро.

Борисов и Путин са изразили задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор, проведен отново по инициатива на българския премиер на 5 август.

В разговора днес е бил поставен фокус върху проекта за газоразпределителен център на територията на България. Двамата държавни лидери са обсъдили подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта.

Борисов и Путин са се договорили експерти на „Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб „Балкан“.

Руският президент е приветствал открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането.

Премиерът Борисов и президентът Путин са изразили задоволство от ръста на руските туристи през летния сезон, които са с 40% повече от миналото лято. Путин оценли високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие, заключава съобщението на Правителствената информационна служба.