От политическата формация на бившия правосъден министър Христо Иванов излязоха с нова критична декларация, в която се казва, че споменатите от премиера санкции са част от координирана дипломатическа реакция на НАТО и ЕС срещу анексията на Крим и агресията срещу Украйна изобщо.

"Те имат конкретна цел – връщането на отношенията между Руската федерация и Украйна на полето на базисните принципи на международното право, включително ненарушимостта на държавните граници и ненамеса във вътрешните работи. Съответно санкциите могат да бъдат свалени едва след като тази цел бъде постигната. Минският мирен процес няма алтернатива", заявиха още от "Да, България".

Според партията същевременно се натрупват доказателства за руска намеса във вътрешните работи на редица страни от ЕС и НАТО, "придобиващи характера на информационна подривна война срещу самия демократичен характер на държавно устройство на тези държави".

Оттам подчертават, че като източноевропейска и черноморска държава, която граничи с такива огнища на нестабилност като днешна Турция и Близкия изток, България е особено силно изложена на рисковете от тази ситуация.

"Демокрацията ни е неукрепнала и недъгава, а институциите ни – проядени от системна корупция и това ни прави особено уязвими за типа хибридно проникване, практикуван от путинския режим. А в навечерието на годишнината от Независимостта ни, Борисов обявява, че ще сваля санкциите. След като българското правителство така и не успя да формулира някакви убедителни приоритети за своето председателство на ЕС – освен ремонта на НДК – сега за първи път научаваме от устата на премиера каква цел реално си поставя той: България да се покаже като лоялен „троянски кон“ на Путин в Европа", се казва още в декларацията.

Според авторите й, освен, че е в пряко противоречие на националната ни сигурност и на сигурността на ЕС, това е пореден израз на принадлежност на Борисов и ГЕРБ към предвождания от Путин "антидемократичен популистки интернационал".

"От гледна точка на властова практика, Борисов в партньорство с Пеевски и останалите корупционни кланове в българската политика, постепенно изгражда адаптирана версия на путинския режим у нас", заявяват още от партията.

Според нея това се случва чрез:

- поддържането на пропагандна машина, от която зависи всяко управление и която успешно наводнява публичното пространство с хибридни манипулации и отровни лъжи срещу всеки неугоден за господарите й;

- провеждането на откровени държавни рейдърски акции, насочени както към лица, станали неудобни по една или друга причина, така и към апетитни активи;

- формирането на клиентелистки политически, бюрократичен и стопански елит от лица, специализирани в обслужването на корупционни и други криминални схеми, гарантирано с недосегаемост;

- отказ от реформа и адекватно осигуряване на държавните системи за сигурност и разузнаване;

- безпрепятствено възпроизвеждане на елементите на бившата ДС, като им се осигурява достъп до медийни, академични и политически ресурси, което има паралел единствено в днешна Русия и други постсъветски държави;

- поддържането на номенклатурна каста в съдебната система, която гарантира правна неприкосновеност на въвлечените във всички изброени по-горе процеси.

От партията смятат, че визитата на руския генерален прокурор Юрий Чайка е илюстрация на традиционно тесните контакти и обмяна на опит на "лидерите на тази каста с путинската прокуратура".

Накрая от „Да, България“ обобщават, че управлението на Бойко Борисов става все по-вредно за страната ни и продължават усилията си за изграждане на ясна продемократична и антикорупционна алтернатива.