Днес Орбан пристигна на работно посещение у нас и беше приет от българския министър-председател в резиденция "Бояна". След разговора двамата направиха изявление.

"В центъра на преговорите не бяха двустранните връзки, а европейските въпроси. В две големи групи разгледахме темите. Първата е бъдещето на Европа, с особен оглед на Балканите и второ - охраната на границите и въпроса за миграцията. Поздравих вашия премиер за това колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция и сътрудничество, защото границата трябва да се охраняват и трябва да се сключват споразумения по този въпрос“, заяви унгарският премиер, цитиран от "Фокус".

По думите му правителството на България може да разчита на това, че зад контакта с Турция стои Унгария.

Бойко Борисов заби брадва в голямо дърво с интеграцията на Балканите в ЕС. Желая му успех, заяви още Орбан, като подчерта, че срещата ЕС-Западни Балкани в София ще е решаваща и на нея трябва да се кажат дати за присъединяването на Сърбия и Черна гора.

На свой ред Борисов заяви:

„Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото исторически ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика. Затова споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България“, коментира премиерът.

Шенген

"Не ни е нужна релокация на мигранти, а силна охрана на границите. Европейската солидарност трябва да е за опазване на границите. Охраната на границата не може да стане без решителен лидер и благодаря на Борисов и България, че ни пазят от мигрантите", заяви още Виктор Орбан, като подчерта, че България трябва да стане член на Шенген.

"Ако някоя страна няма желанието или способностите да пази шенгенската граница, то тогава да я дръпнем с една страна навътре в Европа", допълни унгарският премиер, който е известен с крайната си политика срещу бежанците.

"Силно охраняваните граници както това правят САЩ, Канада и Австралия са първата стъпка, втората е създаването на горещи точки в съседните на конфликтите страни, където да остават мигрантите. След това ще можем вече да преговаряме и за теми като релокацията", каза пък Борисов.

Той отново подчерта, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС.

„Малко сме премиерите, които като се видим се усмихваме и се радваме“, заяви Борисов. По думите му това, което се случва по изборите в Европа има само едно обяснение и това е мигрантската криза. „В много държави просто се тресе политическата класа как да се реши този проблем. Не забравяйте, че тези месеци ще бъдат използвани от всички в много различни посоки“, заяви българският премиер.

По думите му България предлага 100% надеждна граница на ЕС.

Инвестиции 

Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария, обяви още Виктор Орбан и изтъкна, че иска унгарците да участват в изграждането и развитието на България.

„Благодарен съм, че вашият премиер ме прие. Поздравявам го. Виждам, че Българското председателство върви добре. Тук идва половин Европа при вас. България в европейската политика днес. Унгария и България имат сърдечни приятелски отношения. В двустранните ни връзки няма никакви конфликти. Имаме съзнание за общо историческа съдба. По време на историята сме издържали на големи изпитания съвместно и в далечното минало и по време на Втората световна война“, каза още той и изрази признанието на унгарския народ.

След срещата двамата премиери поднесоха цветя по повод 145 години от гибелта на Васил Левски.