На среща в резиденция "Бояна" двамата обсъждат развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство Вишеградска група, както и актуални европейски теми, съобщиха от правителствената пресслужба.

По-късно се очаква изявление на двамата.

Вчера Орбан заяви, че "християнството е последната надежда на Европа" и че политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, са отворили пътя към "упадъка на християнската култура и настъплението на исляма".
Това беше част от речта на унгарския министър-председател, с която той стартира и участието си в предизборната надпревара. Неговата партия - "Фидес", ще се бори за трети мандат на парламентарния вот през април.

Междувременно "Гардиън" коментира, че Орбан е засилил популистките си изявления и подчерта, че отново е споменал американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос. Според унгарския премиер "заговорът за създаване на така наречения сороски човек" трябва да бъде спрян, затова обещава да работи със западноевропейци, които искат да спасят страната си и християнската си култура.

Виктор Орбан е известен със своята крайна антиимиграционна политика, която включва бодлива тел по границите. Това засилва неговата популярност въпреки критиките от ЕС, че се насочва към авторитарен режим.

По-рано днес Бойко Борисов се срещна с колегата си от Кабо Верде и обяви, че България планира инвестиции там, особено в туризма.