Това каза министър-председателят Бойко Борисов на работна среща в общината, организирана от кмета Иван Портних, съобщава varnautre.bg.

Варна заслужава перспектива. Градът има и други дейности, освен туризма, посочи Борисов. Той припомни думи на кмета, че от 30 години не е правено нищо, за да се облекчи трафикът във Варна, и съобщи, че правителството предлага две мерки в това отношение – разширяване с две допълнителни ленти и с две локални платна на централния транзитен булевард, както и нова пътна отсечка, която да облекчи движението от и към пристанището.

Задръстванията, които традиционно се образуват на всички връзки между западната и северната част на града, ще бъдат поети от бул. “Левски”. Той ще бъде довършен и ще има 4 ленти от ул. “Девня” до “Пикадили парк”.

С удължаването на булеварда ще бъде покрито и Трошевското дере, което минава през Максуда. Вместо кръстовища с булевардите “Сливница” и “Владислав” удължението на “Левски” ще има автоподлези.

“Финансирането ще бъде от бюджета и от ЕИБ, а дали изпълнението ще се организира от АПИ или от общината, зависи от общинския съвет във Варна", посочи Борисов.

Той каза, че приоритетни за правителството са също нова сграда за Математическата гимназия и изграждането на трета пречиствателна станция за отпадъчни води.

Борисов подчерта, че съществуват още много проекти, които се нуждаят от финансиране, а в същото време се пилеят пари за ликвидиране на щети от недалновидни решения на предишни правителства.

Той даде примери със зоните по „Натура 2000“, плащанията за АЕЦ „Белене“ и американските централи, както и приватизационната сделка за „Полимери“ – Девня, която определи като грабеж.

„От 4-5 години се води разследване срещу неизвестни извършители, но според мен те са известни. Дори жп линиите са изнесли. Преди няколко дни взехме решение 15 млн. лв. да се дадат на Варна. Тези отпадъци сега трябва да се вземат и да се откарат някъде. Ние сме евтини на брашното и скъпи на триците“, каза премиерът.

Според него новият антикорупционен орган трябва да започне с разследванията си оттук и да стигне до НДК, „за да видим какви приватизационни сделки са правени, да започнем от това което носи щети“.