Държим на общ енергиен съюз в Европа и спазването от всички на третия либерализационен пакет и правилата, които комисията е казала. Истински се надявам това да бъде отчитано и от ЕК, подчерта премиерът Борисов след среща в София с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Борисов допълни, че в ЕК предстои разглеждане на проектите за Северен и Южен поток.
Всички ние ще наблюдаваме включително дали подходът ще бъде еднакъв за всички европейски държави, заяви българският премиер.

В енергийната система и диверсификация разчитаме на помощта на ЕК за финансиране на интерконекторите, каза още Борисов пред журналисти след срещата, предаде „Фокус”.

Енергийната сигурност остава приоритет за ЕС, заяви Доналд Туск. Той посочи, че ключовите инфраструктурни проекти, които ЕС е договорил с България и с други страни в региона, трябва бързо да се изпълняват с цел да се създаде една устойчива мрежа, която да защити Европа от рискове.

Трябва да продължим с усилията за диверсифициране на доставките, за да намалим зависимостта си до един доставчик. За тази цял трябва да прилагаме енергийното законодателство”, подчерта Туск.

Той каза още, че това е приоритет на ЕС независимо дали става въпрос Юга или Севера.

Освен темата за енергийната сигурност, Туск и Борисов обсъдиха Шенген, охраната на границите и бежанската криза.

Русия "замрази" проекта "Южен поток", но напредва със Северен. Преди дни председателят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че общата мощност на "Северен поток-1" и "Северен поток-2" ще бъде 110 милиарда кубични метра за година.
Същевременно Милер разкри, че се планира намаляване на мощността на газопровода "Турски поток" до 32 милиарда кубични метра годишно (по две линии), което е свързано със строителството на "Северен поток-2".