Темата за развитието на икономическите отношения между България и Узбекистан бе основна в днешните разговори между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Узбекистан Ислам Каримов, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов е придружаван от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков при първото посещение на български правителствен ръководител в Узбекистан от началото на установяване на дипломатически отношения между двете страни.

Икономическо партньорство

Министър-председателят подчерта, че за България Узбекистан е икономически партньор, с когото желаем да развиваме дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество.

Според Борисов има голям потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, който към настоящия момент не се оползотворява в пълна степен.

Премиерът обърна внимание на българския интерес от увеличаване и диверсифициране на двустранния стокообмен, който за миналата година е в размер на едва 20,712 милиона щатски долара.

Конференцията "Нефт и газ на Узбекистан"

Борисов поздрави президента Каримов за отличната организация на конференцията "Нефт и газ на Узбекистан", която е дала възможност и за международно представяне на нова българо-узбекистанска инвестиция.

Посочено бе, че съвместните предприятия, които действат на територията на Узбекистан (в парфюмерийната и козметична продукция, конфекцията и производството на метални съединения) са сред уважаваните в страната.

Инвестиции

Бихме приветствали по-широк интерес на узбекистански инвеститори към българската икономика, изтъкна премиерът Борисов. Той посочи, че България е отлично място за инвестиране в Югоизточна Европа благодарение на стабилността, ниските разходи за започване на бизнес и благоприятната бизнес среда.

Според министър-председателя има добри възможности за развитие на инвестиционното сътрудничество във високотехнологични производства и съвременно оборудване, селското стопанство, туризма, към които Узбекистан проявява голям интерес.

Газов хъб

Премиерът Борисов запозна президента на Узбекистан и с концепцията за създаването на регионален газоразпределителен център на територията на страната ни.

Той подчерта, че се работи усилено за реализацията на проекта "Балкан" и гарантирането на газовите доставки в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Министър-председателят също така изрази интерес към приоритетите на Узбекистан за гарантиране на енергийната сигурност на страната.

Двустранни отношения

Борисов отбеляза, че визитата му е израз и на желанието политическите контакти между двете страни да станат по-интензивни. Той изрази надежда Узбекистан да открие в близко бъдеще свое дипломатическо или консулско представителство в България.

По думите му това ще улесни политическите, икономическите и културните връзки между народите на двете държави, както и ще даде стимул за повече пътувания на български граждани в Узбекистан.

Ислам Каримов прие поканата на Бойко Борисов да посети България.