Вчера излезе неофициална информация, че премиерът е отказал да приеме предложение на румънския президент Клаус Йоханис България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот, който да неутрализира Русия. "Не ми трябва война в Черно море!", цитира Борисов в. "24 часа".

Няма нищо извънредно, което да се случва в държавата, увери днес държавният глава по време на съвместното изявление, в което участва и военният министър Николай Ненчев.

Вижте снимки >>>

По думите на Плевнелиев информациите в медиите са донякъде слухове, донякъде неразбиране. Той призова да не се спекулира, че България ще прави "флотилии срещу някого", макар румънските им колеги наистина да повдигнали въпроса за нова инициатива в Черно море.

"Ние искаме да бъдем добър съсед на всички, никога не сме водили външна политика "срещу", отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че участваме в инициативи на НАТО и припомни вчерашната позиция на България, която ще участва с до 400 военни в многонационална бригада на НАТО, базирана в съседна Румъния (решение за това се очаква на срещата на НАТО през юли в Полша).

"Румънските колеги повдигнаха въпроса за военно регионално сътрудничество в областта на морската отбрана, това може да е инициатива, която България ще подкрепи само в рамките на НАТО, тя не се различава от всичко друго, което правим. Всяка от държавите-членки може да участва. Става въпрос за учение, координация, на ротационен принцип, къде тук е сензацията и новото", попита президентът, който, според публикации, одобрил подобна флотилия.

От своя страна Борисов заяви, че флотилия, по начина, по който е била предложена от румънските премиер и президент, е отхвърлена и от президента, и от него, и от военния министър.

Той благодари на Росен Плевнелиев, че веднага е откликнал на поканата, за да изяснят тема, която касае всички български граждани, евроатлантическата ни ориентация и междусъседските отношения. И подчерта, че евроатлантическата лоялност на България е доказана. На "Граф Игнатиево" непрекъснато се провеждали тренировки и учения и  "ние по- пронатовски от това, няма къде да бъдем”.

Преди общото изявление с президента пък премиерът обаче заяви:

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати. Да изпратим корабите - военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата на това, което мога да допусна. Защитавам НАТО и ЕС, защитавам икономическите интереси на страната, но тази граница не трябва да се преминава. Ако народът мисли друго, ще ме смени и ще дойде друг".

По думите му българо-румънски учения можем да правим всеки ден, но другото би било пряко отиване към военен конфликт. Не мисля, че "ястребите" ще си изпратят синовете там, подчерта Борисов.

Той се закани, че ако се окаже, че военният и външният министър са поемали някакви ангажименти за увеличаване на българското военно присъствие, "ще ги пратя на корабите да воюват те".

Николай Ненчев обаче заяви:

"Не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България. Действително имах среша с моя румънски колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия, и помолих, ако се разглежда този въпрос, да е във формат политическо ръководство на НАТО. Никакви други ангажименти не сме приемали”.

Това се случи на фона на информацията, че Турция е спряла да приема мигранти, които й връщаме, което може да означава, че едностранно е прекратила споразумението с България за реадмисия. Засега няма официално потвърждение за това от Анкара.

Политици обвързаха двете събития, но няма реални данни за това.

АНКЕТА: Одобрявате ли увеличението на военните разходи?