Такова обсъждане не е имало, защото е просто рано - бюджетът го правим септември-октомври месец, обясни министър-председателят Бойко Борисов. Думите му бяха в рамките на редовния парламентарен контрол, в отговор на въпрос от независимия народен представител Георги Кадиев, относно възможността за увеличение на учителските заплати с 10% от 1 януари 2017 г.

Относно поисканата от БСП оставка на Меглена Кунева заради "гаврата" с учителите, премиерът заяви, че няма искане за оставка на нито един министър от страна на управляващото мнозинство.

По думите му е безспорно, че всеки министър иска да постигне високи резултати в своята област, но правителството се стреми да балансира между отделните политики.

"Приемам, че г-жа Кунева е пожелала нещо, което безспорно всички искаме. Това, което тя винаги е чувала от мен е, че искам да се повишават доходите, включително и на учителите”, каза премиерът.

"Нека да дойде октомври, финансовото министерство да си направи разчетите, приходите вървят много добре и тогава вие ще прецените дали ще приемете това, което ние ще предложим, допълни Борисов.

Всеки министър и всеки кмет иска в неговата област да направи много неща - път, читалища, училища, и това е добро, коментира той, като отбеляза, че именно парламентът работи, за да има баланс в това отношение между отделните съсловия.

Всички искаме да има по-високи възнаграждения за българските граждани, категоричен бе Борисов.

В реплика Георги Кадиев шеговито посочи, че оставката на образователният министър Меглена Кунева няма да предизвика шок в Европа.

Проведеният учителски събор в зала „Арена Армеец” Кадиев определи като „фолк концерт с 12 хил. души” и коментира съдържанието на подписания там колективен трудов договор на учителите.

„Чл. 27 казва, че Министерството, съвместно със социалните партньори, предприема действия за осигуряване на увеличаване на минималната работна заплата за педагогически специалисти с не по-малко от 10% и допълнително трудово възнаграждение за лекторските часове с не по-малко от 20% от 1 януари 2017 г. Вие как тълкувате това?”, попита Кадиев.

В дуплика премиерът посочи: „Подписаният документ най-вероятно иска да каже, че всички много активно ще преговаряме от сега нататък по тази тема. Ще участваме и ние с финансовия министър в процеса”.

Миналата седмица премиерът заяви, че в средата на годината не се говори за увеличаване на заплатите.