Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България, предаде "Фокус".

Бойко Борисов обеща в скоро време разкрития на корупционни схеми в енергетиката, предаде БНР.
Борисов отговори на упрека, че се вслушва в мнението на българския бизнес и профсъюзи за договорите с американските електрически централи.

"Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива на електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви. Аз дадох пример - спрели сме три от най-големите (енергийни) проекти в риск, спираме руски самолети над морето. Целта на тези събирания е да си казваме и да засилваме нашия отбор, не да си търсим само кусури", коментира Борисов, цитиран от БНР.

Борисов коментира проекта за изграждане на 7-ми реактор в АЕЦ Козлодуй, който вече трета година е в "задънена улица".

Премиерът заяви, че "Уестингхаус" е сериозна компания и се надява да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава - "с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим". 

"Тогава вече с Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се министър-председателят към посланика на САЩ в България Родерик Мур.

"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", заяви премиерът.

Според Борисов, сделката с "Уестингхаус" не е за 1-2 млн. лева. Говорим за 700-800 млн. лева при една система с 4 млрд. и 300 млн. лева дълг в България. Ако можете да ми помогнете, веднага го направете. Финансовият министър не иска да гарантира, каза премиерът. По думите му при 4 млрд. 300 млн. пасив, отиваме на огромен дефицит.

Когато има проблем, тук си затрайваме. Защо? Българо-американските отношение са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнесът. Тук е и политика, геостратегия както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашият регион влиза от война на война, каза още Борисов.

По думите му войните не свършват така. Като има мач между Албания и Сърбия повече участие има полицията и жандармерията, отколкото футболът, даде пример той.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че около трансатлантическото търговско споразумение има много лъжи и митология.

Според него трябва да работим за преодоляването на предрасъдъците, свързани с преговорите по споразумението.

Очертаването на геополитическите реалности се случват през заздравяване на трансатлантическата връзка. Има много силно желание тя да бъде скъсана или поне подкопавана.Трябва да направим всичко възможно, за да я заздравим и в това отношение трансатлантическо и търговско споразумение може да изиграе огромна роля, допълни Митов.