Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос за позицията на България за Сирия след разговорите му с министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано.
България и САЩ подписаха днес в София споразумение за борба с тежката престъпност.

„Нашите "Кугъри" могат да пренасят багаж или хора, ако трябва да закараме десетина души. Позицията на България винаги е била ясна и точна – срещу войната, срещу каквито и да е конфликти, разрешавани с военни действия. На никого войната не е донесла нещо добро”, каза премиерът, цитиран от БТА и "Фокус".

„Когато самата Сирия се извини на Турция за невинните граждани, ние какво трябваше да кажем – не можем да чакаме другите държави да изкажат позиция, а точно обратното. Убеден съм, че когато някой стреля със снаряди и убие невинни хора, трябва да бъде заклеймен”, категоричен бе Борисов.

Не бихме могли да имаме друга позиция, има изстреляни снаряди към Турция, има пострадали беззащитни хора, мотивира се премиерът. По думите му България ще изпълнява стриктно това, което НАТО реши във връзка със Сирия. 
Той призова касапницата и братоубийствената война в Сирия да спре, да спре "рушенето на една прекрасна държава".

Вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че тази нощ са били забелязани 16 души от видеосистемата в близост до границата, но преди да влязат на територията на страната, и благодарение на реакцията турските власти, са ги задържали.
За нас е важно подписването на реадмисионния договор между ЕК и Турция, заяви още Цветанов.

Той е запознал Наполитано с предложението за изграждане на контактен тристранен център между България, Турция и Гърция, като е предложил той да е на територията на България, в района Капитан Андреево.
"Ако Турция не приеме предложението, готови сме и на двустранен център.
В тези центрове оперативната и митническата работа на граничните и митническите власти може да стане по-добра", добави той.

Наполитано коментира, че живеем в свят, където има интензивни регионални конфликти. По време на срещите засегнахме темата, особено във връзка с потенциала за бежанци и нелегално преминаващи мигранти и дори за потенциален тероризъм, коментира тя.

Турската страна гледа положително на идеята и подкрепя предложението на българската страна за изграждане на тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП Капитан Андреево, каза по-късно днес посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз в Благоевград, предаде БТА.
Той обаче обясни, че представители на 16-17 министерства и институции работят на границата и са отговорни за различни неща.

"Просто е наистина много сложно структурирането, в момента се опитваме да въведем една интегрирана система за управление на границата. Разбира се, за това се изготви специален закон, който трябва да мине и през парламента. Всяка една институция във всяка една страна се опитва да брани своята част. Така че, ако ние успеем да реализираме тази интегрирана система за управление на границата до 12 месеца, бихме могли паралелно с това да реализираме и това предложение за съвместен контактен център, както и за съвместна охрана на границата, което е също българско предложение", обясни посланикът.