Дали ще бъде високоскоростен път или магистрала ще бъде решено допълнително.
За проекта следващия четвъртък ще разговарят министрите на строителството на трите държави, които ще обсъдят трасето, заедно с пристанището и един допълнителен мост, както и рентабилността му, каза Борисов в резиденция Евксиноград във Варна, където се срещнаха тримата премиери, предаде БТА.
Най-вероятно ще бъде създаден съвместна компания или консорциум между трите страни, който да проектира и изгради магистралата.
По думите му, ако тази компания стартира и след това се реализират инвестициите, след това тя може да стъпи и в други държави.

"Ще се направи техническа комисия за строителството на важни пътни инфраструктурни обекти като например "Свиленград-Русе" и други. Комисията ще провери дали са рентабилни проектите, това какъв трафик ще има", коментира Борисов, цитиран от "Фокус. Ще се обсъжда и изграждането на тол-системи.

Борисов добави, че със своите колеги от Турция и Катар са обсъдили изграждането на пътни отсечки Варна-Бургас-Истанбул и други.

Потвърдена бе готовността за създаване на проектна компания и за интерконекторната (газовата) връзка между България и Турция. Премиерът Борисов каза, че интерконекторните връзки са "далеч от реалността по простата причина, че това, което Турция е казала няколко пъти, че може да даде като диверсификация на България, е само при критични ситуации", цитира го БНР.

Борисов коментира, че Катар е много важна за България и за разработването на много проекти.
За нас беше важно Катар да види, че на Балканите и особено в България има много добра етническа толерантност, коментира той. По думите му, страната ни има изключително добра етническа и религиозна толерантност и чудесни взаимоотношения с Турция.
"Когато се договарят инвестиции за милиарди евра, е важно да има етническа стабилност в дадения регион", категоричен бе министър-председателят.

"Що се отнася до Катар - не сме атрактивен регион, в който страната продава, тъй като не влизаме в техните планове. Това, което сега може да се направи, е да се работи и се работи по проекта "Южен поток", където стратегически партньор е Русия. И България, и Турция си партнират, след като част от трасето ще мине през турската територия. Имаме възможност като 3 държави да работим по общи проекти. Заедно можем да стъпим и на трети страни", каза още премиерът Борисов и прогнозира, че в близко бъдеще транспортната карта на Европа може да бъде преначертана, ако се изпълнят инфраструктурните проекти. 

И българската, и турската страна страдат от недовършени инфраструктурни проекти, отчете пък Реджеп Тайип Ердоган. Предстои среща на министри в София, за да започне реализирането на тези проекти, както и на нови, добави той.

Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани пък каза, че се надява тристранните инвестиции да се реализират, както и проектите, които са били обсъждани вчера в София.
Вчера при пристигането си в България шейхът заяви, че Катар ще вложи депозит от 200 милиона долара в БНБ като доказателство за сериозните си намерения.

"Беше много хубаво да се срещнем с нашите приятели. Това е много добра възможност да покажем как три страни могат да работят заедно и да развиват идеи за благото на региона", заяви още шейхът. "Турция е връзката между Близкия изток и Европа, а България осигурява целостта на тази връзка. Сега трябва да видим как можем да се възползваме от това предимство в полза на трите страни и региона", добави той.

На срещата тримата премиери са дискутирали и проблемите в Сирия. Ердоган заяви, че 300 наблюдатели в страната са твърде недостатъчни. Според него те трябва да бъдат поне 3000, за да се знае какво става във всяка точка на Сирия. Не ме интересува какво говори Башар Асад, каза турският премиер и добави: Важно е как действаме ние, така че да защитим населението, върху което се упражнява насилие.