През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в Световната среща на най-високо ниво по хуманитарните въпроси, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

На първия по рода си форум, който се провежда в Истанбул, премиерът потвърди ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване.

Борисов посочи, че като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа държавата ни е предложила конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитие на нашия регион.

Премиерът отбеляза и, че страната ни вече изпълни ангажиментите, поети по време на международната конференция "Подкрепа за Сирия и региона", която се проведе през февруари в Лондон.

Министър-председателят оцени високо доклада на генералния секретар на ООН и заяви политически ангажимент за постигане на значителен напредък по петте основни отговорности от т. нар. Дневен ред за човечност.

Премиерът Борисов допълни, че страната ни ще продължи да участва в усилията на Европейския съюз за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ.

"Ще се стремим към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС", заяви пред делегатите на форума министър-председателят.

Той обяви, че България се присъединява към Декларацията на група държави-членки, в която се потвърждават нормите на международното хуманитарно право и се настоява за тяхното стриктно и безусловно спазване.