За това са единодушни премиерът Бойко Борисов и посланикът на Турция Хасан Улусой, които проведоха среща, съобщи правителствената пресслужба.

По време на разговора Улусой е поздравил българския премиер с поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС и изразил очакване, че това ще бъде успешен период не само за страната ни, но и за цяла Европа.

Премиерът Борисов и посланик Улусой са обсъдили и подготовката и организацията на предстоящата среща между ръководителите на водещите европейски институции и Турция.

Вчера ЕК потвърди, че среща между Европейския съюз и Турция ще се състои.
При посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София бе изяснено, че турският президент Реджеп Ердоган ще бъде приет във Варна от премиера Бойко Борисов и председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

На срещата днес е било дискутирано и продължаващото сътрудничество и партньорство между България и Турция в областта на културата.

Възстановяването на духовни сгради на територията на двете страни беше заявено още при срещата на премиера Борисов с президента Ердоган на 7 януари в Истанбул, когато двамата откриха реставрирания български храм "Свети Стефан".

От Турция: ”Сега е твой ред, България”


Българският министър-председател и посланикът на Турция са обобщили на срещата си, че България и Турция ще продължат да поддържат активно двустранно сътрудничество, защото освен непосредствен наш съсед, турската държава е и важен партньор в областта на миграцията, борбата с тероризма, земеделието и енергетиката.