Срещата ще се проведе в Истанбул.

На нея Борисов ще постави въпроса за мигрантската криза и ще настоява Турция да не пуска мигранти към България, съобщи БНТ. Веднага след това премиерът заминава за Берлин, където му предстои среща с канцлера Ангела Меркел. Там също основната тема ще е мигранската криза.

След молбата от Турция Меркел се е съгласила да отложи разговорите и вместо да започнат в петък - 26 август, те ще се проведат от късния следобед на събота - 27 август, съобщава в. "24 часа".

Липсата на перспектива за решаване на мигрантската криза в ЕС ни кара да търсим партньорство с Турция, заяви по-рано днес премиерът на заседанието на МС.

"Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват", заяви той по време на днешното правителствено заседание, цитиран от правителствената информационна служба.

„Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в ЕС, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант“, добави министър-председателят.

Той подчерта, че за всеки регистриран мигрант служители на ДАНС и МВР провеждат интервюта и проверяват "куп неща", "всеки ден, денонощно". Всяка нощ имало около 100-150 души, които няма как къде да бъдат върнати".

"Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси. Оставят чанта – отиват да я обезвреждат, оставят яке – отиват да го обезвреждат. А при всяко обезвреждане - защото не може никой да си позволи да каже: „Абе това сигурно не е бомба…“ - се прилага абсолютно пълният списък от мерки – отцепване на района, блокиране, разчистване на периметъра… И оттам отиват на друго място", оплака се Борисов пред министрите.

Той посочи, че бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

По думите му в тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите.

Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, добави Борисов.

Той уточни, че зад думата „предотвратени” влизания в страната се крие, на практика, върнати в Турция мигранти, които в действителност са над 26 000.

Над 11 000 мигранти у нас от началото на годината

816 мигранти са задържани от органите на МВР на територията на страната в периода 11-18 август, сочи седмичната справка на ведомството, предаде БНТ.

В сравнение с първата седмица на август, когато са задържани 687 чужденци, се регистрира увеличение с 19%. Така миналата седмица се оказва рекордна по отношение мигрантския натиск върху България от началото на 2016 г.

Общо 11 025 мигранти са регистрирани на българска територия от 1 януари до 18 август. Най-голяма е групата от Афганистан. От началото на август има значително увеличение и на иракчаните.
Едва на трето място са сирийците.

Прави впечатление, че спрямо 2015 г. има драстичен спад на задържаните каналджии. Ако през август 2015 г. за трафик на хора са задържани 105 души, то за първите 18 дни на август 2016 г. са установени едва 15 трафиканти.

Данните на МВР потвърждават думите на Борисов, че центровете за настаняване
на бежанци, които са към дирекция “Миграция” са препълнени. При капацитет от 940 лица, към 18 август в тях са настанени 1445 души.