Това стана ясно след среща на представители от Инициативния комитет от града при премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус”. Премиерът е определил именно Дончев да координира действията, защото смята, че той е доста добре подготвен – бил е кмет (на Габрово) и освен това, за да помогне Перник да кандидатства за евросредства за преодоляване на щетите от бедствията.

На срещата са присъствали освен Дончев и министрите Цветан Цветанов, Лиляна Павлова и Тотю Младенов.

Според Инициативния комитет има подадени 8507 молби за обезщетения по щети от труса. От тях 3600 са предадени на междуведомствената комисия по бедствия и са разгледани 288. Комисията има решения за 194 и отказ за 94, дори не знаем защо, каза Валентин Пешев от Инициативния комитет.
По думите му реални обезщетения са получили само 63 души.

Има пет училища с над 1000 деца, които не се знае дали ще влязат на 15 септември, каза той и заяви, че хората не са виновни за липсата на координация между институциите.

Чакаме адекватна реакция, заявиха още представителите на Инициативния комитет и посочиха, че ако това не се случи до 14 дни смятат да се обърнат към европейски институции.

Близо 90 къщи са предвидени за тотално разрушаване, над 1000 души имат частичен покрив или не смеят изобщо да влязат по домовете си.