Председателят на общинския съвет в Стара Загора Емил Христов ще бъде водач на листата на ГЕРБ в 27-ми избирателен район. Това обяви на пресконференция в областния град лидерът на партията Бойко Борисов.

Той отбеляза, че Христов е достоен офицер, който е бил командир на ракетен дивизион, и е посочен на първо място от цялата партийна организация в областта. Офицери ще бъдат начело и на листите в Пловдив и във Варна, защото избирателите показаха, че ги предпочитат, посочи лидерът на ГЕРБ.

По думите му в страната служебният кабинет продължава да назначава кадри на БСП и ДПС, а публично отказват, че участват в управлението. Това може да изложи парламентарния вот "на силно течение" и да се иска касиране на изборите.

Лидерът на ГЕРБ не изключи целта да е служебен кабинет, който да работи дълго.

Бойко Борисов подчерта, че не е обидил никого и запазва толерантен тон, но опонентите му използват изрази "национални предатели" и заплашват със затвор.

"Аз съм оптимист, че народът има здрав инстинкт и ще направи правилния избор", заяви лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ предлага интегрирана здравноинформационна система 


До две години в страната да бъде въведена интегрирана здравноинформационна система.

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на кръгла маса "Достъпна, ефективна и качествена здравна система". Инвестицията е в размер на 2 млн. 200 хил. лева. Системата ще бъде създадена на шест етапа, които дават шанс за пълна информация за здравния статус на всеки един гражданин, който ще има електронно досие. Подобна система действа ефективно в Естония.

Пръстовите идентификатори отпадат, защото няма информация за тяхната ефективност, изтъкна Борисов.

По думите му дебатът между д-р Петър Москов и д-р Илко Семерджиев може да продължи безкрай, защото сървърът на НЗОК не съхранява всички необходими данни, които да дадат отговор на казуса.

Лидерът на ГЕРБ попита защо не е закупен нов сървър при бюджет за здравеопазване в размер на 3 млрд. и половина лева. 

Според него за демонополизирането на НЗОК има най-малко две мнения, а това е изключително рискова система.

Само приемането на Национална стратегия за здравеопазване може да реши всички проблеми, защото ще обедини предложенията на всички политически сили, заяви лидерът на ГЕРБ.

За слабостите в поддържането на пътната инфраструктура

Сега взеха от единия тунел лампите и ги сложиха в другия и казаха, че това е работа за 5 години, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Като опорна точка за атака срещу ГЕРБ е жената, която загина на „Ечемишка“, Бог да я прости. Защо е тази атака срещу ГЕРБ? Защото те нямат какво да кажат, нямат едно нещо, което да застанат и да посочат. Удивен съм от нежеланието да се припомни какъв закон си прие БСП – за амнистията – най-срамният закон от далечната 1945-6 година, когато е имало народен съд“, посочи още Борисов.

„Каква беше ревизията? Защо държавната фирма „Автомагистрали“ е ремонтирала „Тракия“ и „Хемус“, които бяха в отвратително състояние? Преди 1 месец обясняваха, правителството в оставка да не провежда обществени поръчки, сега, когато почнаха ударно да правят, казаха, че били забавени. Кое от двете беше правилно?“, запита още той, като припомни, че е призовал за всяка обществена поръчка да се пита президента Радев.

Така че с усилените проверки не виждам къде можем да бъде уязвени, допълни Борисов.

За фискалния резерв и задлъжнялостта

„Парите, които взехме за дълг стоят непипнати във фискалния резерв“, заяви Борисов, като отбеляза, че след правителството на Орешарски фискалният резерв е бил 3 милиарда лева, а сега е над 14 милиарда лева.

По думите на Борисов, ако не са били разплащанията към американските централи и руската страна за АЕЦ „Белене“, във фискалния резерв щеше да има 17 милиарда лева.

„Една от опорните точки на нашите опоненти е, че ГЕРБ правят дълг, взехме ги, за да имаме буфер, защото след КТБ беше подготвена друга банка да падне. Ние стабилизирахме банковата система още първата година", изтъкна бившият премиер.