Голямото преместване на СРС в новата сграда на бул. "Цар Борис III" N54 започна миналия месец, а днес премиерът направи инспекция на място и съобщи, че е поел ангажимент да бъдат осигурени средства и за ремонта на т. нар. Военно НДК.

Сградата на "Военното НДК" също трябва да се ползва от Районния съд. Министърът на правосъдието Христо Иванов заяви, че се търсят 11 млн. лв. за ремонта й.
За съжаление, миналата година средствата, които бяха отпуснати ги загубихме заради споровете, които имаше с архитекта”, допълни правосъдният министър.

Министър-председателят посочи, че борбата с контрабандата и с ДДС-измамите върви много добре и се генерират приходи, които правителството не е очаквало. Той добави, че е убеден, че с тези пари ще може "Военното НДК" да се превърне в съд.

Вижте снимки >>

Бойко Борисов заяви, че днес е подписал постановлението за 50 млн. лв. за празничните великденски надбавки за пенсионерите.

"Каквото изкараме, даваме за пенсионери и за съдебна система", заяви Борисов.

Премиерът посочи, че след този ангажимент е поел ангажимент към министър Иванов да се работи по следващата сграда за СРС.

Председателят на съда Методи Лалов каза на свой ред, че новата сграда вече напълно е завършена и единствено остава работа по изграждането на околното пространство.

По думите му официалното откриване на сградата ще бъде след около месец и половина. Той посочи, че това е завършек на един дългогодишен труд и усилия и резултатът е доста добър.

Архивът на гражданската част на Районния съд е над 600 хил. дела, а всяка година в съда постъпват около 100 хил. нови дела, заяви Методи Лалов.

На днешната обиколка на сградата присъстваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и членове на Висшия съдебен съвет.