Записите са получени снощи в редакцията на вестника, оповестиха главният редактор Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков, цитирани от БТА и Дарик радио.

Дачков обясни, че млад мъж, когото не познавал, му дал флашка с четири разговора. Той допълни, че записите са изпратени в прокуратурата. От раздадените разпечатки на журналистите става ясно, че разговорите засягат производител на бира, чийто лиценз е бил временно отнет миналата година.

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...", е репликата на Бойко Борисов в записа. Уточнява се, че става дума за собственика на "Леденика" Михаил Михов и фабриката за бира в Мездра, чийто лиценз бе отнет в края на февруари 2010 г. Затова и според Явор Дачков разговорите са проведени именно в края на февруари или началото на март м.г.

Премиерът обяснява на Ваньо Танов да се обади на Симеон Дянков и веднага да бъдат изтеглени хората от бирената фабрика.
"Ако трябва обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", казва премиерът, цитиран от БГНЕС.

Разговорът


Бойко Борисов: Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

Ваньо Танов: Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене". И аз го изпратих и повече…Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз.

Б. Б.:  Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В друг разговор с бившия си заместник Странджев Танов цитира думи на бизнесмена: "Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене". В отговор на това Странджев казва: "Той нека да си е плащал на предишните".

Според проучване на екип на изданието Михаил Михов е вечерял със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков през лятото на миналата година. След това през август лицензът на бирената фабрика е бил върнат. Междувременно фабриката е получила и кредит от „СИ Банк”, съобщи Дарик радио.

Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна преди седмица. Тогава от вестник „Галерия” разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов.
„Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам”, заявява по телефона Танов на своя ръководител Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници” е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от "А" до "Я" с истинските им имена”. Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Във флашката има и четвърти разговор между Ваньо Танов и Симеон Дянков, който ще се публикува утре в извънреден брой на вестника, съобщи Дарик радио.
Явор Дачков заяви, че България не е мутренска държава и призова Бойко Борисов да си подаде оставката, така като би станало във всяка нормална държава.

"Ще коментирам, след като излязат резултатите от проверката на прокуратурата. Истински ли е записът, пипан ли е записът. Тези хора действат целенасочено, планирано, с много ясен мозъчен тръст, говорители, много пари и много техника. Защо се подвеждате г-н Станишев, аз можех да прибера докладите ви и да ги пускам порция по порция, но не през в. "Галерия" а през в. "Рога и копита", например. Същите хора, които ви донесоха най-много неприятности на вас", заяви пред депутатите премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Пред Дарик радио обаче Антоний Странджев потвърди, че разговорът му с Ваньо Танов се е състоял. Той уточни, че ясно си спомня, че е водил подобен разговор с митничар №1. „Стоя зад всичко, което съм казал и написал до момента", съобщи бившият заместник-директор на Агенция „Митници".

Междувременно лидерът на Синята коалиция Иван Костов поиска от трибуната на парламента прокуратурата да проучи дали са истински изнесените днес разговори, съобщи БТА.
"С голямо притеснение се запознах с извадка от записан разговор между Бойко Борисов и Ваньо Танов. Ние отправяме призив Главна прокуратура веднага да изземе записа и да гарантира, че в един много кратък срок ще направи изявление дали това е автентичен запис или е монтаж. Искаме истината, защото това са тежки обстоятелства", заяви Костов.

Чуйте скандалния запис:




*Последна актуализация в 15.35 ч.