Организаторите на прайда съобщиха, че се надяват на срещата да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото, е изказване на премиера в интервю за Нова ТВ, че "нито трябва толкова да се парадира", нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България. Той съобщи още, че е получил покана за събитието, но не го е посетил.


Съпругата на президента
също изрази пространна позиция във Фейсбук по повод провелия се в София прайд.
 

В писмото от организаторите днес се посочва, че през годините без резултат остават опитите за диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии, както и с отделни министри.

"Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна", се казва в текста.

"Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на София Прайд е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото", се казва в писмото до премиера.

От организацията настояват за въвеждане на квалифицирани състави в НК за престъпления по хомофобски подбуди; ясно осъждане на речта на омразата на основа сексуална ориентация; механизми за справяне с училищния тормоз на основа сексуална ориентация; равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола на партньорите и други.