Тази сутрин беше официално потвърдено, че срещата между лидерите на Европейския съюз и турския президент, на която Борисов ще бъде домакин, ще се състои на 26 март. До последно имаше неяснота дали това ще се случи заради напрежението между европейските лидери и Анкара.

"Що се касае до българските граждани - това, което трябва да знаят, е че този диалог цели 3 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница. Българите помнят какво беше миналата година в Харманли, знаем какво би станало ако толкова мигранти преминат границата, затова се надяваме да имаме споразумение с Турция", каза още Борисов, като подчерта, че срещата е и огромна отговорност за България, но и доверие към страната ни.

По повод заловените гръцки войници в Турция той изрази тревогата си за случващото се в региона, защото става дума и за наши граници. Борисов вече каза, че ще говори за това с Ердоган.

По-рано вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви:

"Аз съм за това България да поддържа добри отношения със съседите си, включително с Турция, но на базата на равнопоставеност и взаимно уважение".

По думите му Бойко Борисов има дипломатическия опит да проведе срещата, както трябва.

Премиерът коментира и разрива в отношенията между Лондон и Москва заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Вчера Борисов не подкрепи британската позиция, че Русия стои зад атаката, като заяви, че до този момент нищо не е сигурно. Днес, след като официално лидерите на Е се съгласиха, че най-вероятно Русия е виновна, Борисов каза:

"Стъпихме на твърденията на Великобритания, на Тереза Мей. Казах на Мей своите позиции, припомних й времето, в което Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, съответно Тони Блеър се извини".