Това заяви премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия по повод незаконното строителство в Игнатиево, Варненско. 

Разследване на Нова телезия показа как джебчии в малкото градче живеят в палати и карат автомобили за милиони. След извършените на място проверки от МВР и НАП преди няколко дни бяха задържани 13 души и описани 10 имота.  

Единственото, с което няма да се съглася, е, че се фокусираме върху това, че тези хора там са роми, категоричен е премиерът.

"Поинтересувах се с човека, който отговаря за Комисията за конфискация – два имота с две къщи са запорирани, и съм убеден, че този път ще се стигне до конфискация", каза Борисов, цитиран от "Фокус".
 
По сравнението му това е като автомагистрала „Тракия” - десетилетия минават и изведнъж като махнеш асфалта се разбира, че отдолу мост няма, като пяна е. Подобен проблем се натрупва, подминава се и в един момент вече, няма накъде, каза премиерът.

Попитан дали има политическо покровителство на схемата и дали знае за коя партия са купувани гласове там, Борисов отговори, че не е важно да се опитват наново да поправят закона, а да се спазва законът и тези, които купуват да понасят съдебна отговорност.

„Интересувам се и ако погледнете, че след всички избори, когато даваме пресконференция и имаме всички данни аз чета, колко висшисти, колко хора без образование са гласували за ГЕРБ, ДСП, БСП. Чета винаги в ромските махали ГЕРБ на кое място е и кои са първите.
Има огромни гета, където сме трети и четвърти”, посочи Бойко Борисов.

В края на миналата седмица вътрешният министър Румяна Бъчварова не изключи възможността политици да стоят зад случващото се в Игнатиево.

По думите на министъра обаче в нейно лице "и в лицето на сегашното ръководство на МВР няма покровителство над показаните в репортажа лица”.

Според справка, направена лично от министъра, нито един от уличените в джебчийство в Игнатиево не е осъждан.

Срещу някои от тези лица има течащи или прекратени дела, но не и издадени присъди”, поясни вицепремиерът.

На въпрос дали се съмнява в някои служители в полицията във Варна, тя обясни:

Докато не приключат проверките не мога да дам нито едно категорично мнение, не мога да защитя или обвиня никого”.