По време на днешното правителствено заседание, стенограмата от която бе публикувана, Борисов поставя въпроса за автогонките.

"Искат да им се направят писти, да карат бързо, Но те, пистите, нали струват пари?! И всеки, който иска нещо да му се случи, ние сме длъжни да отидем, защото така му се правело", недоволства премиерът.

Тук се намесва министърът на отбраната Николай Ненчев, който обяснява, че има няколко летища с отпаднала необходимост - в Добрич, около Тенево и около Ямбол, които могат да бъдат преодставени за гонки.

На това Борисов отговаря:

"Както казват, че ходят да карат в Гърция, ходят да карат еди къде си, примерно, на две-три места в България, да им дадем възможност да ги ползват. За другата сряда ни ги извади".

В същото време министърът на здравеопазването Петър Москов изнася данни, които показват, че за първите девет месеца на годината от 3752 жертви на катастрофи 1200 са трайно инвалидизирани, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Средствата, отделени от МЗ и НЗОК само за медикаменти и консумативи за лечението на тези хора, надхвърлят 20 млн. лв., колкото е годишният бюджет на една областна болница.

По този повод премиерът заявява на министрите на вътрешните работи и на правосъдието да финализират промените, "които сме обещали на хората".

"И те трябва да се сведат в едно нещо – незабавно наказание! За алкохол, за превишена скорост, за наркотици включително, за каране без шофьорска книжка – незабавни наказания! Незабавното наказание е прибиране на табелите, една година тази кола да бъде извън движение. Това е разковничето – веднага съдопроизводство и сваляне на колата от движение. Иначе не може да им надделеете. Само ще констатирате все по-ужасни и по-ужасни работи
”, коментира Борисов, който вече неведнъж настоя за тежки санкции за "джигитите" на пътя.

Той подчертава, че не знае дали дори в Афганистан са толкова убитите, колкото загиналите по нашите пътища, и дава за пример, че МВР прави проверка и хваща по 300 души без шофьорски книжки. Затова призовава юристите да си изпипат текстовете, да променят законите и да има незабавното съдопроизводство. Премиерът изрежда, че има дежурни съдии, дежурни прокурори, дежурни патрули и обобщава, че държавата разполага с всичките възможности.

И 300 хиляди да констатирате, няма никаква превенция. Аз искам да хващате по един на нощ и на другия ден да се озовават без кола за една година. Ефектът ще е сто пъти по-голям, отколкото да констатираме 3000 души, каращи без книжка. Хващайте във всеки град по един пиян, по един без книжка, по един с над 60 километра… Безкомпромисно! Днес това да е факт и да го знам", разпорежда още Борисов.

И препоръчва да не се спори кое е гонка, кое не е.

В отговор вътрешният министър Румяна Бъчварова рапортува:

Работим, господин премиер”.

Преди два дни от МВР излязоха с предложения за драстични мерки, сред които криминализиране на шофирането с над 60 км в час и автогонките, които да се наказват с до 6 г. затвор.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче се обяви против подобни санкции, защото по тази логика за престъпление трябвало да се смята и карането на каруца на забранени места, а Наказателният кодекс щял да набъбне до 700-800 члена.

По последни данни на МВР от началото на годината при катастрофи на загинали 533 души, а близо 7000 са ранени.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?