Двамата ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на ЕС.

Ще го убеждавам 2018-а година да бъде Българо-австрийско председателство, за да може всичко, което правим ние, да продължи и до декември, каза Бойко Борисов.

31-годишният Себастиан Курц е най-младият премиер в Европа. Известен е с критичното си отношение към либералната политика за приемане на бежанци на континента.

Той идва ден, след като на официална визита у нас беше премиерът на Унгария Виктор Орбан - също критик на отворените за мигранти граници.

"Европа сама трябва да решава кой да влезе на нейна територия, мигрантският поток подкопава мира и благоденствието на континента“, категоричен бе неотдавна Курц по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

""Арабската пролет“ се превърна в зима, в Африка съществува натиск във връзка с миграционните потоци. Тук се крие огромен конфликтен потенциал“, подчерта австрийският канцлер.

"За да осигурим мира и благоденствието в ЕС, трябва да охраняваме нашите външни граници. Нашият начин на живот ще бъде заплашен, ако не правим това. Ние сами трябва да решаваме, кой трябва да влиза в ЕС“, добави Курц.

В София Виктор Орбан засвидетелства подкрепа за приоритетите на българското европредседателство и особено за придвижването на Западните Балкани към ЕС. На срещата ЕС - Западни Балкани в София трябва да има дата за Сърбия и Черна Гора, каза Орбан.

Себастиан Курц също желае по-ясна перспектива за някои страни от Западните Балкани. Той направи впечатление с изказването си, че Китай заема политическия вакуум, който се образува след напускането на международната сцена от САЩ.

"Центърът на властта се измества, САЩ, както и преди са силна държава, но те се отдалечават от международната политика. Китай запълва този политически вакуум“, отбеляза австрийският канцлер. Този процес е свидетелство за началото на промени в геополитическата ситуация в света. Големите държави вече не поглъщат малките. Сега бързите държави поглъщат бавните“, изтъкна австрийският канцлер.