Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след среща с черногорския си колега Мило Джуканович, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов, прокурорът Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Георги Костов, двамата новоназначени синдици Росен Ангелов и Лазар Илиев и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха в сградата на банката.

Борисов заяви, че не е коментирал досега за едно евро как се разпродава имущество, защото това, което се е случило, е нахалство.
Той коментира намерението на фонда LIC33 да купи от Цветан Василев 43% от "БТК" АД, 100% от НУРТС, по 91% от фирмите от отбранителната промишленост "Дунарит" и "Авионамс".

"Видяхме как няколко месеца съдът ни мота. В същото време чухме как се купуват активи за 1 евро. Днес синдиците са там. Добре, че го направихме", коментира Борисов въвеждането на синдиците в КТБ.

Борисов обяви, че ако трябва, "ще променим още един текст на закона, защото по време на приватизацията са забранили на прокуратурата да разваля сделки" и това се е правило, "за да крадат държавата".

По думите му финансовото министерство може само за 3 дни да спре финансовия поток по сделката.

"Действахме перфектно, но за съжаление тези няколко месеца, които минаха, нещо толкова елементарно като това, да се назначи синдик, не стана. Я си представете, ако не бях предприел мерки и не бяха влезли синдици в банката?", попита риторично Борисов.

"Със сделката за придобиване на БТК, НУРТС, военни заводи от LIC33 има пряка заплаха за националната сигурност, стабилност и в частност за възможността да бъдат възстановени кредитите на КТБ", предупреди по-рано в декларация от трибуната на Народното събрание съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

Тази сделка, подчерта той, поставя въпроси без отговор по отношение на националната сигурност.

Сериозен повод за безпокойство Реформаторите виждали в придобиването на БТК, която и сега контролира основни медийни честоти, на НУРТС, на военни заводи от страна на неидентифицирана компания, "чийто публично обявен собственик е известен с близките си отношения със сепаратистите в източна Украйна".

Затова от Блока настояват ДАНС,НРС, КЗК, финансовото звено на специализираната прокуратура да започнат незабавно разследване на произхода на капиталите на юридическите и физическите лица във въпросната компания,"както и да изяснят какви връзки имат те с Москва, с близки до Кремъл олигарси".

"Да се установи и има ли в миналото умишлено бездействие на български институции, довело да тази концентрация. Тази сделка за 1 евро, продължи той, без ясни гаранции, че ще бъдат поети определени дългове (поне колкото е стойността на дружествата), е сигнал за преобразуване Затова НАП и временните синдици трябва да предприемат незабавни действия за запор на акциите на тези предприятия", призова съпредседателят на ПГ на РБ.

По-рано в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов риторично коментира "как да провериш едно евро като произход, като би могъл да го получиш, както се казва, на гарата в Брюксел като дарение от някого".

В придобиването на пакета "десните" виждат и данни за продължаваща монополизация на медийния и честотния пазар.

"Чрез тази сделка лъсва фактът, че и в миналото цялата тази концентрация е била в едни ръце, което потвърждава, че протестите на хората през 2013 г. са били основателни", заяви от името на ПГ на РБ Кънев.

Въпросът е, подчерта "тъмносиният" лидер, кой е бездействал тогава и кой го е допуснал Реформаторите констатират и опасност военната промишленост, телекомуникационни оператори, медии, военни предприятия да се окажат в ръцете на "чужда държава с изострени отношения с НАТО и ЕС.

"Надяваме се, че българските институции ще работят в тази сфера. Забелязваме положителни сигнали, има признаци че държавата е на мястото си, особено ДАНС, което е доказателство колко необходими са били персоналните промени в агенцията, и означава, че тази сделка те са я проспали", обобщи Кънев.

АНКЕТА: Ще опази ли временният синдик имуществото на КТБ?