Изявлението бе направено по време на откриването на поредния саниран блок по програмата в областния център, който се намира в кв. „Орлова чука“, предаде „Фокус” .

По думите на министър-председателя в началото програмата за санирането му се е струвала една абсурда социална политика.

„Това да дойде, да ми направи някой къщата в Банкя да ми я санира, да ми я боядиса ми се струваше абсурдно като знам колко пари струва, но аз благодаря на Благоевград, който показа, че това не е така“, каза още министър-председателят.

Бойко Борисов обясни, че хората са били лъгани безобразно относно самата програма.

„Едни емисари са минали и са им казвали, че това ще се плаща, други са лъгали хората, че ще им вземем апартамента, после са минали трети и са ги излъгали, че ще им скочи данъчната оценка. Разликата в цената на данъка на санираните блокове и на останалите е 1.70 лв., но цената на имота в санирания блок е доста по-висока, а сметките са по-ниски“, прибави премиерът.

Той коментира, че в момента се санират около 900 блока в страната и тези, които са се подвели на лъжите, ще останат по-назад.

„Това ще е добър урок да не слушат тези, които са ги излъгали“, коментира още Борисов.

Премиерът посочи, че само в Благоевград всички блокове са подали документи за участие в програмата.

„Към този месец имаме 2,5 млрд. лв. излишък в бюджета, връщаме стари дългове и отделяме по милиард на година за санирането“, посочи министър-председателят.

На събитието в Благоевград освен премиерът Бойко Борисов присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, вътрешният министър Румяна Бъчварова, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, народният представител в 43-то Народно събрание Даниела Савеклиева, кметовете на Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев – д-р Атанас Камбитов, Димитър Бръчков, Кирил Котев и Владимир Москов, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, представители на община Благоевград и жители на града.