Преди няколко дни Бойко Борисов коментира в телевизионно интервю, предстоящото разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия. Главният прокурор е против предложението политическата квота в прокурорската колегия да има същото влияние, каквото ще имат и представителите на редовите прокурори. Разпределението на членове в колегията ще е - шестима представители на парламента, петима на прокурорите и главния прокурор.

По този повод премиерът изненадващо заяви:

"Всичко, което се говори, е за след Цацаров. Сиреч личността, ако разделиш главен прокурор от личността, която в момента изпълнява длъжността, всичките тези промени ще влязат след неговия мандат. Това е много важно да го знаят, да не си мислят хората, че той прави нещо заради себе си. Когато браниш своята прокуратура или съдиите своята независимост, това не означава, че се бориш за собствения си пост".

Мандатът на Цацаров обаче изтича едва през декември 2019 година, а конституционните промени, засягащи съдебната власт, ще бъдат гледани от парламента тази есен и затова изказването на Борисов породи неясноти.

От сайта Mediapool дори съобщиха, че е изпратил официално запитване до премиера дали е бил правилно разбран, че отлага съдебната реформа с 5 години, на което получили лаконичния отговор "Не".

Борисов обаче така и не изясни публично какво тогава е искал да каже.

Няма никакъв юридически, политически или житейски смисъл нещо да влиза в сила след мандата на Цацаров. На 1-2 септември, в първите парламентрани дни, ще имаме среща с Борисов за парламентарната програма и на нея ще настоявам да изясним този въпрос в детайли. Не виждам какво има да се отлага за след края на мандата на Цацаров", коментира днес пред Нова телевизия  Кънев.

Да разкодираме съобщението на Борисов

Натиск срещу министрите на РБ

Лидерът на ДСБ за пореден път каза, че за Реформаторския блок реформа в прокуратурата също трябва да има, но я искат само те.

Той заяви още, че от началото на кабинета „Борисов” министрите на РБ не са получили нужната им политическа подкрепа, за да изградят най-силните експертни екипи.

"Напротив, получиха партизански натиск да назначават партийни секретарки. Често пъти не срещнаха подкрепа в пленарна зала”, уточни  Кънев.

Той обаче призна, че проблем е и това, че Реформаторският блок не е единен политически субект. По думите му не може в такова насипно състояние да се свърши "голямата работа”.

За изборите и ДПС

Кънев отговори и на обвиненията, че реформаторите ще подкрепят едни и същи кандидатури с ДПС - според него между подкрепа за даден кандидат и издигането му има разлика.

На много места ще издигнем хора, които са български турци. ГЕРБ също ще издигнат такива. Издигането на хора мюсюлмани, български турци е елемент от разграждането на монопола на ДПС”, обясни той.

И уточни, че такива кандидати ще има в няколко общини в Смолянско, Кърджалийско и в смесените райони.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За съдебната реформа - защо след Цацаров?