Пожарникарите пристигнаха с правителствения самолет на летище София. Те бяха посрещнати лично от премиера Бойко Борисов във ВИП-залата на аеропорта.  Борисов обяви пред журналистите, че на първото заседание на Министерския съвет след лятната почивка, ще се гласува на огнеборците да получат допълнително 1000 лева към възнагражденията си, предаде БТА.

Борисов заяви, че, както винаги, огнеборците "отсрамват" държавата с работата си и лично премиерът на Русия Владимир Путин е благодарил на министър-председателя за оказаната помощ.

За да посрещнат пожарникарите дойдоха още заместник-министър Павлин Димитров, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, директорът на Национална служба „Пожарна безопасност и спасяване” комисар Никола Николов, представители на Посолството на Русия в България и др.

По разпореждане на Бойко Борисов на 6 август за Москва заминаха 95 служители на ГД "Пожарна безопасност и спасяване" в МВР, сред които трима лекари от медицинската служба към дирекцията. Изпращането на спасителния екип стана след разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин.
Пожарните екипи са от областите София, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кърджали, Смолян и Хасково. Те се включиха в мисията на доброволен принцип, а екипите бяха оборудвани с импулсни водно-гасителни системи и компресори.
Огнеборците се включиха в потушаването на пожарите край градовете Ногинск, Лукино-Дулево, в района на Орехово-Зуево и Електроугли.

На тържествен обяд в четвъртък вицегубернаторът на Московска област Константин Седов награди всички български огнеборци с медал „В името на спасението”.

Въз основа на доклад на министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу президентът на Русия Дмитрий Медведев отмени извънредното положение в Московска и Нижегородска области и в Мордовия, предаде Би Би Си. „Русия вече се справи със ситуацията. Като цяло, смятам, че ситуацията практически се нормализира”, каза руският президент по време на пресконференция в Ереван.

Руската столица беше обхваната от небивали горещини още в средата на юни. Метеоролозите отчитаха нови и нови температурни рекорди, а в края на месец юли ситуацията се усложни от хилядите пожари и дима, стелещ се над Москва от горящи торфени огнища в региона.
Близо един милион хектара в Русия са унищожени от юли досега от пожарите, 54 са жертвите, а над 3500 души са останали без дом, сочи последната временна официална равносметка от небивало горещото руско лято.
Щетите от пожарите се оценяват засега на над 15 млрд. долара.