В отговор на журналистически въпрос в Брюксел, където е на заседание на Европейския съвет, премиерът определи мандата на президента Росен Плевнелиев като добър, но и труден.

„Мандат, който няма нищо общо с президентите преди него. Може би на президента Желю Желев, Бог да го прости, защото тогава беше така размирна държавата. Той (Плевнелиев) направи няколко служебни правителства във време на финансова криза, във време, когато конфронтацията в България, заради експеримента "Орешарски", беше чудовищна", коментира Борисов, цитиран от БТА. 

"Той се справи много добре, но като всеки човек и той допуска грешки, каквито и аз, може би и по-големи, допускам”, добави премиерът.

Кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев е била „убита“ от настояването на „колеги в коалицията“ да се разграничи от ГЕРБ и да се яви като независим кандидат, и то без да са коментирали темата със самия президент, каза още Борисов, цитиран от "Фокус", която се позова на пресслужбата на МС.

ДСБ призова на 13 май т.г. проевропейските и реформаторски партии да застанат зад кандидатура на Росен Плевнелиев като независим кандидат за втори мандат.

Как ще се съглася, все едно да се отрече от нас, все едно нещо лошо сме направили. Построили сме толкова видими неща през годините. Тази провокация беше умишлена, за да възпали ГЕРБ като партия, тя да се откаже при тези условия и така падна кандидатурата (за втори мандат - бел. кор. на БТА), поясни премиерът.

Ако не беше тази истинска провокация, аз щях да стоя и зад втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход“, заяви днес Борисов.

Той уточни, че тогава е говорил с президента и държавният глава е уточнил, че никой не е разговарял с него преди изявленията на Реформаторския блок.

Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход, защото той има опит, знания, доказал се е. Истински се надявам, че след президентския му мандат ще намерим начин максимално да използваме неговите умения, знания, усилия, отбеляза Борисов.

Той посочи, че ако има втори тур на президентските избори, ГЕРБ ще търси максимална подкрепа от всеки български гражданин. Ще трябва да се опита да събере гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво.

"Няма независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет - кой му плаща кампанията - ако му плаща партията кампанията, значи не е независим", коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Игра на думи, която да заблуди хората, но те вече не се заблуждават в България. ДПС си пое отговорността за (Пламен) Орешарски, постъпи по-честно. За ДПС той е бил добър премиер и си носи своята отговорност за това. Тук е роля само на ДПС и ДОСТ кого ще подкрепят (на втори тур - бел. кор.). На тяхно място бих подкрепил тези, чрез които бих имал излаз към властта, заяви Борисов.

Всяка партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция, не да правят политики, а да бъдат коректив - малък, но гласовит.

За мен всяка партия е хубаво да си издигне кандидат (за президентските избори), за да може да носи отговорност, ако след това този кандидат не изпълнява поетите ангажименти към обществото. Всички други варианти, с които досега БСП ни сюрпризира, като "експеримента Орешарски", помните как ни го представяха - като експерт, страшен, финансист. Затова това е премиерът на БСП.

Всички ставаха и му ръкопляскаха, когато ние викахме "оставка". Сега друго започват да казват, сега друг независим ще търсят, коментира премиерът.

След няколко месеца, ако (Румен) Радев е президент, може по същия начин да кажат:

"От инициативния комитет надделя еди коя си група и вече си е техен". Затова кой носи отговорност за един премиер, мандатоносителят ли? За моите действия носи отговорност ГЕРБ, ако аз се проваля, проваля се партията. БСП мандатоносител - премиер Орешарски.

Само че той не е достоен за тях, взима го друга партия, а те отиват и в първото поделение взимат един генерал и казват: "Той, понеже брани небето". Има други генерали - бранят земята; трети, адмирали, бранят морето. Отиваш във Военномедицинска академия, който доктор вземеш, е все специалист. Става - прекрасен, интелектуалец, умен, красив. Тогава ние политиците да ходим да лекуваме, да маршируваме.

Нали нашето състезание са изборите - да покажем какви са ни политиките, какво можем, какво съм построил, какво съм сгрешил. Да ми се напомнят грешките, а ние да кажем: "Да, ама повече е направено", обобщи Борисов, цитиран в кореспонденцията на БТА.

Кънев: ДСБ му е виновно

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира думите на премиера във Фейсбук:

"Извинителният режим "ДСБ ми е виновно" е изтъркан и фалшив като дебат между Цачева и Радев. Но няма проблем, ние сме виновни, че за десет години на власт г-н Борисов не се научи да поема отгорност. И за това, че "началниците" са му набили канчето за системните протурски и проруски позиции, пак ние сме виновни".