Преди два дни министър-председателят заяви, че няколко от министрите в първия му кабинет, включително Плевнелиев, са му били "дадени" от кръга "Капитал", когато бизнесменът Иво Прокопиев му "е влиял", както Делян Пеевски влияел на БСП.

Вчера президентът коментира остро думите на Борисов, като отрече да е част от договорки и задкулисие и се възпротиви на съставянето на правителства по схемата "Двама батковци", които си говорят, по схемата "Двете каки" в съдебната система. Той дори предупреди, че ще втвърди тона, ако не спрат опитите да се изместят важните теми от предизборния дебат.

Днес, по време на заседанието на Министерски съвет, премиерът му отвърна задочно с дълго изказване.

"С президента Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно. Нямаме нито един спор, който да не сме решили. Не знам какво е гледал или какво са му предали, аз казах една истина, която всички вие добре я знаете. При предишното правителство, съставянето, аз от главен секретар бях станал кмет, си спомняте, и от кмет – премиер. За това в развитите цивилизовани държави толкова много се държи на т.нар. системни партии - да се знае екипът. Тогава изведнъж трябваше да посоча 16 министри, още 50-60 зам.-министри, шефове на агенции и какво ли не още", заяви Борисов.

Той подчерта, че всичко това се е случило след провала на Тройната коалиция и добави, че няма как една партия да има толкова подготвени хора, които веднага да приемат такъв пост.

Затова тогава се срещнал с Лекарскя съюз, със синдикатите и с КРИБ, който по това време беше оглавяван от Прокопиев (той вече нарече твърденията на премиера лъжа - б.р.).

"И тогава съм се обърнал към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най-подходящите хора. Аз не съм казал, че това е лошо. Но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би кръгът „Капитал“ не им харесва като дума, ОК, приемам го. Да, с Плевнелиев се познавахме, на първа копка на Бизнес центъра още като кмет бях правил с него. Но гаранциите за тези хора, че ще бъдат добри министри са точно такива, каквито примерно РБ ни е дал за министрите, които са тука на тая маса. Събрахме се и казаха: според нас, за тези ресори тези хора ще са най-подготвени. И така го направихме.

Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват толкова обидени? Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила? И аз се надявам той също да гледа интервюто, да чуе всичко, което съм казал", добави премиерът.

Той изтъкна, че в последствие, тези които не си вършели работата, били отстранени, както и за които "се е опитвало да ми бъде вменявано някакво вмешателство". И се обърна към сегашните министри с думите, че вече две години работят заедно и  всеки може да каже дали някой може да му повлияе или да го прави спрямо подчинени.

"Така че се надявам, така както сме работили пет години, а и много преди това с президента, да продължим да работим така и да ревизира това, което е казал, защото не съм съгласен с част от констатациите. Тези министри тогава пък, които бяха добри, ние ги издигнахме и за президенти като партия. И той е точно такъв", заяви още Борисов по адрес на Плевнелиев.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Плевнелиев