На извънредна среща днес при премиера Бойко Борисов представители на бизнеса ще настояват добавката (сега минимум 0.6% годишно по Кодекса на труда) да отпадне. Те смятат, че "класът" изкривява пазара на труда и създава "неравнопоставеност между младите хора, които полагат много усилия да се включат на пазара на труда и някои възрастни, които получават тези суми без значение дали са положили усилия". Така описа конфликта за Дир.бг Румяна Георгиева - експерт и парламентарен секретар на КРИБ.

Бизнесът веднъж се срещна с представител на кабинета - с вицепремиера Валери Симеонов, и спечели неговото благоразположение по темата. Симеонов заяви, че клас "прослужено време" е остатък от миналото.

Последва обаче среща на синдикатите с премиера Борисов, след която Симеонов си взе думите назад. Премиерът пък увери представителите на наемния труд, че темата за "класа" не стои на дневен ред.

Въпросът няма да се разглежда от правителството, категоричен беше и социалният министър Бисер Петков.

Бизнесът обаче не се отказва да настоява. Дори поиска Бойко Борисов да върне добавката за стаж и професионален опит в заплатите на държавните служители. И ако може да въведе административно нарастване на инвестициите и на брутния вътрешен продукт... Синдикатите пък бяха обявени за вредни за България.

АНКЕТА: Да отпадне ли стажът за прослужено време?