Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина, посочи Борисов и призова кметовете да са много внимателни, особено в обществените поръчки и усвояването на евросредствата, защото иначе трябва да се дават пари от бюджета.

Премиерът говори по време на конференцията „Перспективите пред местната власт и новия програмен период" и призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението и проследяването на реализацията на различните проекти, финансиране с евросредства.

„Пари на Европа й трябват, а няма откъде да се взимат. Затова ще се режат лоши проекти. Всеки отговаря пред всички. Всеки ден си следете проектите. Една-две общини да направят беля, тя ще се отрази на всички. 
Ние сме едно с вас. Парите са на данъкоплатците, независимо дали са в бюджета на общините или на държавата. Хората са ни избрали да ги управляваме. Изборите отминаха, затова не искам пред мен да се говори за партии“, каза още министър-председателят.

Очаквайте тежки финансови корекции! Очаквайте да падат проекти!, предупреди Борисов.

По думите му позитивното е, че България е стабилна и "стоим добре навън". Според Борисов има възможност всички да работят и административният ни капацитет е добър.

"Имаме повече приходи, сиреч ще ви дадем възможност да похарчите за правилни неща и ще ви помогнем да си платите дълговете, но трябва да докажете, че е правилно, че не е допусната грешка умишлено“, подчерта обаче той.

Премиерът призова новоизбраните кметове да се докажат, за да може страната ни да използва успешно европейската солидарност.  

По думите му местните данъци и такси са инструмент, с който общините могат да управляват бюджетите си.

Когато създаваш лукс и удобства, те се плащат. Трябва да престанете с популизма. Той е много хубав, но в края на краищата ние имаме огромни задължения да плащаме за новите предизвикателства като отбраната и изграждането на нови съоръжения. Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам всеки от Вас да каже колко е събрал от местни данъци и такси и какви мерки е предприел. Няма да пожаля никой, ако не си е свършил работата", закани се Борисов.

Той предупреди, че тъй като стотици милиони лева отиват заради недобре свършена работа, трябва абсолютна мобилизация от държава и общини "да си съберем данъците“.

"Ние предложихме на общините - да имате възможност с два процента да си вдигнете данъците и да излезете да обясните на хората защо трябва, но всички, особено нашите партньори в РБ подскочиха най-много. Не искате да си събирате пари, да си съберете приходите, да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри, но и ние искаме да изглеждаме така", коментира още премиерът.

И даде пример, правейки сравнение с Виена и Мюнхен:

"Абсурдно е метрото в София да е 50 цента, или 1 лв. Като искаш да живееш на бул. "Витоша", на жълтите павета, и да се возиш на метро, не може местната такса да ти е същата като в някое село".

Накрая Бойко Борисов се похвали, че са положило огромни усилия с НАП и са събрали 2,3 милиарда лева повече приходи за 2015 година и благодарение на това държавата ще може да понесе първите дупки в бюджетите на общините.

За винетките, протестите и комунистически Китай

Премиерът коментира и друга гореща тема - протестите срещу увеличените цени на винетките.

"В комунистически Китай, 100 км да се движиш по магистрала струва 10 лева български пари, а тук за 8 лева увеличение на винетка се правят протести. С поршета на протест! Само да го запалиш, докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лева. Само в България има неплатени магистрали и ние сме ги направили само с 10%, най-много с 15, от българския данъкоплатец. И те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга. Когато създаваш лукс, удобството се плаща", каза Бойко Борисов, цитиран от БНР.