Така премиерът Бойко Борисов коментира на днешното правителствено заседание данните за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г.

Според информацията, внесена от министъра на финансите, салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към месец юни 2017 г. е положително в размер на 1 746,7 млн. лв. (1,8% от прогнозния БВП).

Посочено беше, че по предварителни данни за месец юли то се увеличава на близо 2 млрд. лв. или около 2% от БВП.

Какво е състоянието на хазната към юни >>

По думите на Борисов, когато има стабилност в политическата среда и координация в действията на приходните агенции, службите и прокуратурата, идват и резултатите.

„Не го казвам с упрек. Всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата”, посочи министър-председателят, като даде пример с намалените приходи по време на служебното правителство. Той заяви, че ще продължи активната работа за събирането на всеки лев в държавния бюджет, защото тези средства са необходими за много сектори, за съфинансиране на европроектите и за проекти за подобряване на градската среда.  

Ето и пълния текст на стенограмата за точка 5 Доклад за информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г.

"Бойко Борисов: Ананиев!

Кирил Ананиев: Уважаеми господин премиер, уважаеми дами и господа министри, колеги, параметрите на изпълнението на данъчно-осигурителните приходи през първото полугодие на 2017 година за пореден път показват сериозни преизпълнения спрямо същия период на предходната година. Веднага искам да ви информирам, че тяхното преизпълнение за полугодието е с близо милиард и петдесет милиона в повече отколкото за същия период на миналата година, което представлява някъде около 7,8% ръст спрямо същия период на 2016 година.

В същото време искам да дам и една по-актуална информация, тя вече излезе в средствата за масова информация и лично премиерът информира българското общество, че за месец юли, което не е обект разбира се на този отчет, нарастването на преизпълнението продължава и само за един месец – юли спрямо юни, имаме допълнително преизпълнение около 200 милиона лева. Преизпълнението на приходите над разходите или това е т. нар. излишък, към месец юли вече стига 2% от БВП или около 2 милиарда лева. Надяваме се, че с мерките, които предприемаме, този процес ще продължи до края на годината.

Разбира се, има фактори, които влияят върху това преизпълнение. На първо място, това са макроикономическите фактори, свързани с растежа, с подобрената икономическа среда, с намаляване на безработицата, съответно увеличаване на заетостта, с мерките, които се предприемат от абсолютно всички структури на държавата, свързани с подобряване събираемостта, разкриване на укриване на данъци и т. н.

Така че отчитаме едно добро изпълнение и към полугодието, и към 31 юли с първоначални данни от месец август, които потвърждават добрата работа на приходните агенции и на всички органи, които са ангажирани с подобряване събираемостта на приходите.

Проблем донякъде имаме в изпълнението на разходната част. Те са свързани от една страна със сезонността на извършване на тези разходи. Другата част са свързани със ситуацията, в която се намира изпълнението на разходите, свързани с усвояването на европейските средства, доколкото все още сме в първата половина на програмния период, но се надяваме, че мерките, които се предприемат от правителството, непрекъснатите срещи с управляващите органи и набелязването на мерките по подобряване усвояването на средствата ще доведат във втората половина на годината подобрение и в тази насока.
Благодаря, господин премиер!

Бойко Борисов: Все пак да кажа (това не е упрек към тогавашния финансов министър) колко е важна стабилността в политическата атмосфера за една държава. По време на служебното правителство със 100 милиона по-малко бяха събрани за два месеца и то не защото агенциите или Министерството на финансите са работили по-малко. Това са числата. В момента, в който има стабилност, когато координираме действията на всички приходни агенции, службите, прокуратурата, органите, които се занимават със събирането на парите в бюджета, идват и резултатите.

Не го казвам с упрек. Просто всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата. Така че, продължаваме със същите темпове, защото доста пари трябват за всички ресори. Действително, като погледнеш близо 2 милиарда излишък, си задаваш въпроса: „Защо не ги раздадете?”. Защото това са пари, които чакаме – в момента, в който излизат европейските проекти, да имаме готовност да ги кофинансираме. Знаете, че има периоди, в които докато се работи, не се разплаща, но като дойде време да се плати, трябва да имаме готовите пари. За това става въпрос.

Кирил Ананиев: Самият цикъл, господин премиер, на усвояване на инвестициите, на капиталовите разходи, той е силен в края на лятото и есента, защото в първата половина се провеждат обществените поръчки, обжалванията и т. н., тоест, те тепърва ще бъдат реализирани през втората половина на годината.

Бойко Борисов: Порожанов!

Румен Порожанов: Само един коментар. Мисля, че по 100 милиона месечно бяха намалени приходите по време на служебното правителство, а не за трите месеца, г-н Ананиев да ме поправи, разбира се.

Бойко Борисов: Добре. Мисълта ми е, че продължаваме битката и с контрабандата, и с корупцията, и всеки лев да бъде събран в държавния бюджет. Това ни е целта.

Вие видяхте онзи ден във Варна – с Валери Симеонов, Горанов и Московски бяхме – вторият по големина град се е задъхал! За София се направи много, за Бургас, за Пловдив, за Стара Загора, за Русе, за много от големите градове, но във Варна, ако не се отвори транзитен коридор и особено път към пристанищата за тежките автомобили, трафикът е такъв, особено през тези три-четири месеца, че градът трудно функционира. А в същото време само за последния месец имаме десет IT компании, които отиват там. Знаете, нискотарифните компании направиха целогодишни полети от и до Варна.

Не е необходимо да се концентрира всичко в София или в Пловдив. С Горанов съм говорил. Даже те имат готовност още в събота да започне изпълнението на този проект. Така че, да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи. Приемаме точка 5."