Ще видим кога президентът ще назначи изборите и тогава ще взимаме решение, заяви по Нова телевизия премиерът и лидер на ГЕРБ.

„Мисля, че ясно казах, че Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент. Той никога не е пожелавал и никога не е ставало въпрос той да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент”, подчерта Борисов.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви през април, че кандидат-президентската двойка на партията ще бъде обсъждана вероятно през май или юни и че той и Бойко Борисов, няма да са кандидати на президентските избори.

Борисов каза, че е разговарял с президента Росен Плевнелиев вечерта преди той да заяви публично (на 20 май), че няма да се кандидатира за втори мандат.

Поканих го вечерта: кажи ми какво става, за да знам. Ще се кандидатираш или няма да се кандидатираш? Ако се кандидатираш, как да го направим така, че не можем да си позволим да загубим тези избори. Зададох му въпроса какво мисли и какво иска от мен и от ГЕРБ. Той каза, че има лични причини да не се кандидатира за втори мандат", разказа премиерът.

На уточняващ въпрос на водещите това означава ли, че е бил готов да подкрепи отново Плевнелиев, Борисов отговори:

"Естествено, естествено".

Премиерът подчерта, че двамата ще продължат да работят заедно и за в бъдеще.

Борисов пожела успех на лидера на АБВ Георги Първанов, който вчера намекна, че може да се кандидатира за президент.

„С това ми помага много. Става ясно, че не ние сме били виновни АБВ да напуснат правителството, а целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент”,
коментира Борисов.

„АБВ прави същото, което прави ДСБ – искаме да имаме общ кандидат, ама ние ще посочим кой да е той. АБВ с този ход излиза напред и казва „Първанов ще е кандидатът за президента, но ние сме за обща лява кандидатура” и поставя Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Ако тя подкрепи Първанов, тя заминава, за всички е ясно това, тоест тя е принудена да издигне свой кандидат”,
отбеляза Борисов.

За референдума на Слави Трифонов

Колкото аз мога да правя концерти, толкова Слави Трифонов ще се справи на политическата сцена, така пък премиерът коментира инициирания от шоумена референдум и коментарите, че чрез него се стреми да влезе в политиката.

„Не искам да говоря за Слави Трифонов. Глас народен, глас Божи, като има референдум, да се произнасят хората. Пожелавам му успех, да е жив и здрав. Като 20 години прави концерти и има предаване, значи има качества. Оттам нататък, ако иска на политическата сцена да се пребори с нас – добре дошъл”,
добави Борисов.

Той изтъкна, че всеки може да зададе някакви въпроси на референдум, повечето от които са противоконституционни. И даде пример, че би могъл например да пита: "Искате ли да вдигнем пенсии и заплати двойно?" или "Искате ли всеки сам да избира началника си?"

В отговор на въпрос, че Трифонов има голяма популярност, Борисов каза:

„Глупости, каква популярност има. Той си е добър певец и шоумен. Занимава се с мен всеки ден. Дадени са му 3 часа ефир в национална телевизия. На обед час и половина и вечер",
каза още лидерът на ГЕРБ.

За внучето и щангите

Бойко Борисов разказа и защо е избрал да представи първото си внуче със снимка пред лежанка за щанги, която публикува във Фейсбук:

"Това не фитнес зала, това е вкъщи - в едната стая имам лежанка за щанги, като поспортувам малко футбол или тенис и отивам там. И то като реве, като го закарам на щангата, и започва да се смее. Дали му дрънка, не знам, бебе, не го разбирам, но  - лягам, вдигам и то спира да плаче. При майка си плаче, като дойде на щангата - спира да плаче. Затова викам - я го снимай!".


АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?