И това е само част от изразходваните за българските ВВС средства в последните години. Това каза на заседанието на кабинета днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета.

Премиерът Борисов съобщава, че днес годни да летят са само 4 от хеликоптерите и само един от самолетите, като се позова на доклад от министъра на отбраната Каракачанов.

„Купени са 12 „Кугър“-а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В изправност да летят днес са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е смятано колко пари ще струват… И не мога да си обясня защо са 12 транспортни хеликоптера! После, три „Пантер“-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три „Спартан“-а – самолети, но също транспортни“, казва Борисов.

Според него, не са отделени необходимите средства за поддръжка и ремонт на струващи милиарди левове хеликоптери и самолети. За да се използват все пак тези транспортни машини, министрите коментират те да бъдат използвани от Министерството на здравеопазването в случай на нужда и при бедствия.

Премиерът разпорежда на министрите да се търсят и други варианти за ремонт и максимално използване на купените транспортни хеликоптери и самолети. Освен това правителството отпусна и поредния транш от 20 милиона лева за ремонта на МиГ-29 в Русия с цел удължаване на летателния период на тези самолети.