Борисов подчерта, че няма критики към работата на военния министър Николай Ненчев, предаде БНР.

Темата за ремонт на кабинета остро постави лидерът на АБВ Георги Първанов, който дори намекна, че партията му може да мине в опозиция.

Бившият президент отправи критики към пет министерства - на отбраната, външните работи, икономиката, образованието и енергетиката.

За корумпираните митничари

Премиерът коментира и темата за уволненията на митничари на свиленградската митница.

"Сигурно има защо? Гоним милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава", категоричен бе той.

Само преди дни Борисов постави такова условие и за поста на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

За два дни 21 служители на ГКПП "Капитан Андреево" бяха освободени от работа. Танов се е срещнал с ръководството на свиленградската митница и шестима митничари, които са били на работа в момента, са получили лично заповедите за уволнение. На останалите са връчени днес.

Според източници на националното радио сред уволнените е и бившият началник на Свиленградската митница Валери Стайков, който е отличаван със златна значка от Агенция "Митници". В заповедите, като мотив е записано, че се съкращават щатове. Според освободените митничари обаче това е чистка, защото само преди два месеца се проведе конкурс за незаети 40 работни места.

За бежанците

Премиерът каза още, че трябва да има човешко отношение към бежанците и да се ограничи емигрантския поток е необходимо да се изградят центрове в държавите, в които има конфликти.

"Но, за да не се създадат демографски проблеми, да не се настройва Европа, ако щете и Америка срещу тях, най-добре е да се изградят такива центрове. Всички ние да дадем пари, за да си останат там, където са, а когато, както Ренци каза, политиката с главно "П" реши тези кризи, да могат да се върнат по родните места. Това би трябвало да е крайната цел на помощта, която оказваме", добави той.

Как разбира премиерът бизнеса

Днес Борисов присъства на официалното откриване на новосъздаденото предприятие за преработка на зеленчуци в село Долна Диканя, предаде "Фокус".

"Така разбирам бизнеса - да намериш ниша, да си направиш проектите, да си направиш бизнес план, и след това държавата да ти помогне", каза той.

По думите му, от своя страна, това води до няколко други събития - изкупуват се зеленчуците от Самоков до Петрич, а и се осигурява работна ръка. Премиерът подчерта, че е дошъл специално, защото в този регион нищо не е инвестирано от 80-те години, а и за да видят другите бизнесмени какви огромни възможности има фонд "Земеделие".

Според Борисов подобни инвестиции дават възможност, а земеделският сектор в България има голям потенциал и трябва да бъде възроден.

Общият размер на инвестицията е 8 милиона, като 4 милиона са осигурени по Мярката 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.

"Това, което зависи от държавата е направено. Магистралата е на 1 км и продукцията може да се кара директно за Гърция", допълни министър-председателят.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?