Най-спешното е да се прекрати източника на бежанската вълна. Това е едно цунами, подчерта край Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от Дарик. По думите му, източникът е дестабилизирането на държави в Африка и Арабския свят.

„Това трябва големите началници в света да седнат и да го решат. Това не е в нашите възможности, ние само понасяме последствията от това. А последствията ще бъдат все по-тежки и по-тежки. Само завчера съм командировал 80 полицаи повече на границата. Това са пари, пари, пари, които ежедневно даваме. 30 милиона дадохме за ограждения – пари, които биха могли да са за детски градини например…, ядоса се Борисов.

Той отново подчерта, че полицията изнемогва и са включени части от армията. Все пак приза и, че ние сме доста по-добре от съседите, където бежанската вълна пробива повече.

Борисов поясни, че армията е там, не за да стреля по хората, а да внушава респект у бежанците и повече сигурност у местните.

„И не дай си Боже, ако се случи нещо, свързано с Ислямска държава примерно, трябва да има на място добре обучени и въоръжени хора, които да реагират. „ , допълни премиерът

Борисов смята, че оградата на границата не решава изцяло проблема. „Те копаят, изравят.. . Затова оградата може само да облекчи определени райони, но не е достатъчно съоръжение.”

Проблемът с бежанците беше коментиран пред младежите от ГЕРБ, които са на летен университет край Варна. Гост на събитието е зам.-председателят на ЕП Антонио Таяни, който обеща да лобира за повече средства за България, за да се справя още по-успешно с бежанската вълна.

На свой ред премиерът Борисов коментира, че въпросът не е дали ще ни дадат 20-30 млн евро повече. Тези бежанци ще останат в Европа. За тях трябва да се мисли после – за работни места, за обучение на децата. Въпросът трябва да се реши кардинално. Европа е потърпевша и проблемът е демографски. Бежанците не отиват в Щатите, а остават тук – в Европа.”

Борисов се похвали, че ДАНС е помогнала за залавянето на българските граждани, отговорни за задушените в камион бежанци.

„Ние помогнахме на унгарците и австрийците много. Успяха да затворят тия изроди. Това да затвориш жени и деца в камион и да ги задушиш, нямам думи и обяснение, каза той.

Преди това зам.-председателят на партията Цветан Цветанов разясни пред младите гербери, че да сме извън Шенген има и добра страна. По думите му, България е щяла да бъде много по-застрашена от бежанци, ако беше в Шенген.