Тази сутрин около 9.30 ч. 44-годишният Златомир Иванов бе прострелян на влизане в Съдебната палата. Той бе откаран в "Пирогов", където в момента лекарите го оперират. По първоначални данни Баретата е с четири огнестрелни рани. При стрелбата бе ранен в крака и един от охранителите му - Атанас Станков.

"Разпитани са много свидетели, много истини са се чули", каза още министър-председателят и коментира, че хора, които се конвоират от ареста, минават по друг маршрут, през вътрешен двор и под охрана, предаде "Фокус".
По-рано приближен на Иванов каза, че той за първи път е влязъл през централния вход на Съдебната палата.
"Да се надяваме, че един ден ще има напредък в тази част от законодателството", добави Борисов.

Вицепремиерът Цветан Цветанов коментира от Брюксел стрелбата като изключително неприятен случай, предаде БТА. Той определи Иванов като една от емблематичните фигури на тежката организирана престъпност и допълни, че е „човек, с когото много хора са се съобразявали". .
Министърът коментира, че процесът срещу Баретата е продължил дълго и припомни, че е завършил на първа инстанция с ефективна осъдителна присъда от 8 години затвор.
"Ако той беше с постоянна мярка за задържане под стража, нямаше да се стигне до инцидента днес. От гледна точка на правоохранателната система вярвам, че колегите ще вложат всички усилия и ще можем да разкрием поръчителите и извършителите на това покушение", добави Цветанов.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че стрелбата е възможно най-бруталното посегателство не заради фигурата, по която е стреляно, а заради мястото, което "показва съзнание за пълна безнаказаност".

Цветанов и Цацаров коментираха темата след среща с главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей. В срещата участва и министърът на правосъдието Диана Ковачева.

От Софийска градска прокуратура съобщиха, че е започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител за направен опит за убийство по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, както и за причинен чрез взрив умишлен пожар.

Какъв сигнал ни дава стрелбата срещу Златомир Иванов? - Анкета