Това пише в писмо Пиер Луврие, отправено лично до премиера Бойко Борисов. Компанията обещава да допринесе за подобряването на инвестиционния климат в България.

Преди седмица групата Ел Ай Си 33 (LIC33) обяви, че е купила от Цветан Василев 43% от "БТК" АД, 100% от НУРТС*, по 91% от фирмите от отбранителната промишленост "Дунарит" и "Авионамс", както и компанията за телевизионна телеметрия ГАРБ и дружеството "Фърст Диджитъл". Сделката е за 1 евро, при условие, че бъдат изплатени 900 млн. евро дълг.

След като стана ясно за сделката, бяха назначени проверки от НАП и КЗК. ДАНС също започна свое разследване, тъй като някои от компаниите били свързани с националната сигурност.

Според инвеститора обаче, първоначалните описания, появили се в медиите за него, са подвеждащи – "базирани единствено на три снимки, и на лъжа относно нашите инвестиции, опитват да ни опозорят и да създадат за нас изкривена представа, която не отговаря на действителността".

"Като всеки гражданин на ЕС, ние вярваме във върховенството на закона. Скромно считаме себе си за инструменти на мира, а не за такива, каквито ни описаха", се казва още в писмото.

Луврие се обръща към Борисов с думите, че веднага, щом премиерът им предостави възможност, те ще покажат ангажимент за прозрачност.

"Ще Ви представим всички аспекти, доказващи, че ние сме просто западни предприемачи, желаещи да разрешат сложна ситуация и да структурират плащането на дългове към КТБ", се казва в писмото.

Луврие изброява и аспектите на инвестицията, която прави LIC33:

- Продавачът е продал окончателно. Законът е категоричен по този въпрос.

- Ние поехме ангажимент да заплатим цена от 900 милиона евро в дългове като стойност на предприятието, която намираме за висока, предвид тежестта и сериозността на атаките срещу дружествата, но въпреки това все още държим на принципа на изплащане на всичките задължения.

- Ние имаме прозрачни цели. Ние правим бизнес, опитвайки са да донесем стабилност и справедливост там, където инвестираме.

- Оставяме политиката на политиците. Никоя държава не ни диктува каквото и да е, ние работим за и по правилата на Европейския съюз.

- Ние сме дискретни инвеститори в ЕС, уважавани от тези, с които сме работили, като досега не сме се стремели към широка публичност.

В заключение изпълнителният директор на LIC33 се обръща към премиера с думите, че компанията не иска преференциално отношение.

Според икономиста Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, обаче сделка няма.

"LIC33 са купили опция да закупят тези предприятия. Никой не би покрил не 900 милиона евро кредити, а и половин милион евро, без да знае дали ще стане собственик на тези компании", коментира той пред Нова телевизия.

Каролев обаче не се съмнява в почтеността на инвеститорите. Според него те не са подставени лица на Цветан Василев.