По-рано председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че още не е ясно кога ще се проведе извънредното заседание заради ветото на президента върху бюджета. Изчаквал отговор от парламентарните групи кога ще е най-удобно.

"Те са толкова объркани, толкова неадекватни, че не могат да си съберат хората, а може би и голямата причина е, че Волен Сидеров не е сигурно как ще им гласува и още не са се спазарили с него и затова се отлагат във времето заседанията на парламента", коментира пред БНР Борисов. 

Все още от "Атака", чиито гласове са решаващи, не са обявили как ще гласуват, но се предполага, че ще подкрепят БСП и ДПС срещу ветото.

На въпрос защо ГЕРБ бърза да има заседание, той отговори, че целта им е да се види, че президентът по никакъв начин не е създал на управляващите проблеми с това вето и че срещу него са изговорени куп лъжи. Бившият премиер подчерта, че Росен Плевнелиев е държал Закона за бюджета малко повече от 24 часа.

Според Борисов, ако "тази неестествена тройна коалиция" -  "Атака", БСП и ДПС, искаха да имат актуализиран бюджет веднага, щяха да свикат още в неделя или днес заседание. 

"И още веднъж българското общество да знае, че те правят тази актуализация само за да похарчат едни пари, защото това, което имам като информация е, че приходите в хазната към този момент вървят много добре и изобщо не е нужна актуализация", категоричен бе той. 

По повод думите на Михаил Миков, че поведението на ГЕРБ, които доскоро не идваха на заседания, е лицемерно, Борисов коментира: 

"Първо с г-н Миков трябва да се внимава в коя част от денонощието се разговаря, защото има такива часове, в които самият той избягва да говори, защото е неадекватен (неотдавна Борисов заяви, че той е бил пиян - б.р.). Президентът Първанов беше 10 години от БСП и аз нито веднъж не съм казал, че той няма право да налага вето, защото е от друга партия".

По думите на Борисов колкото може по-бързо трябва да има предсрочни избори, за да се спаси държавата от управляващите, подкрепени от "Атака”. Той за пореден път заяви, че тези хора нямат моралното право да управляват, защото не са първа политическа сила.

Вот на недоверие

Лидерът на ГЕРБ потвърди думите на депутатката Цецка Цачева, че през септември ще поискат вот на недоверие към кабинета.

"Това е допустим от закона акт, от който възнамерявам да се възползваме. Още веднъж ще посочим слабостите на това управление. Каквато и тема да се избере, тя е удачна", категоричен бе той.

Според Борисов управляващите имат една цел и тя е да мине тази година, за да може догодина да намерят работа на Сергей Станишев в Брюксел и всичко в държавата се върти около това.

За протестите

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че на протестите има хора, на които им се плаща, за да протестират и те са същите, които стоят пред дома му в Банкя.

"Тези, които бяха при Орешарски, те стояха и пред Банкя пред дома ми и ги гледах на камерите как сутрин идват, раздават им снимките, после ги събират, плащат им в едни коли зад един трафопост. От тези хора ли да се притеснявам и да отговарям, че те не ме харесвали?. Аз тези хора не желая да ме харесват", добави Бойко Борисов.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Злоупотребиха ли ГЕРБ и президентът?

АНКЕТА:
Ще се събере ли мнозинство за прегласуване на ветото за бюджета?