Като се върна ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля и ще вземем заедно решение, след това кой да я замести, заяви премиерът на пресконференция пред българските медии в Брюксел. 

"Аз говорих сутринта с нея. Но когато са продавани електроразпределителните дружества, партия ГЕРБ не е съществувала тогава. И ако някой е искал да купува дялове, както сега ни препоръчват, са имали години наред време да ги купят. За съжаление като говорих с нея тя каза, че познава тези хора и аз не бих оставил ни най-малко съмнение, в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", заяви Борисов.

Той потвърди още веднъж, че по никакъв начин не са влияли на тази сделка защото нямало и как.

"Дори бих казал, че аз и правителството, което съм управлявал и преди и сега, не сме били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека да ви напомня как подадохме оставка първия път, когато ЧЕЗ забави умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високите сметки. Сделка, проведена между частни компании в Чехия, ние няма как по никакъв начин, нито да контролираме, нито да й попречим. Имаме институции - КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, ако трябва да се проверява произход, пари и всичко останало. Така, че сега като дойде тук сделката, институциите ще си свършат работата", каза Борисов.

Ние години наред сме се борили да имаме независими регулатори и нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка, категоричен бе премиерът.

"Утре някой може да каже, защо не изкупихме на Нефтохим-Бургас акциите. Ние сме отдавна пазарна икономика и сме приели, че частният бизнес е този, който по-добре управлява активите. Така работи и целият Западен свят", коментира Борисов. 

"Така, че за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че тя е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. За това почтенното, правилното е, и аз я посъветвах, да отиде в парламента и да си депозира оставката. Като се върна ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля и ще вземем заедно решение, след това кой да я замести".

На въпрос тази тема била ли е в разговорите с чешкия премиер, Борисов отговори: "Сутринта ме попита. Той буквално ме уведоми, че има сключена такава сделка", каза Борисов.

И освен това, да напомня, че в момента текат тежки арбитражни дела и с Енергопро, и с EVN, и с ЧЕЗ. Така че да се забърква държавата, че има влияние върху някой... Ние за стотици милиони се съдим с трите дружества, каза Борисов.