Това показват данните на националното представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп", проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места, в периода 5-12 септември.

През последните шест месеца се регистрира стабилизация и дори леко покачване на одобрението към основните държавни институции и водещите политици. Към 12 септември работата на правителството е одобрявана от 33% от българите. Така е и сред 75% от привържениците на ГЕРБ.

Месец преди старта на президентската кампания, ГЕРБ остава първа политическа сила. За управляващите биха гласували 25.4%, за БСП - от 15.3%, за РБ - 6%. ДПС и ПФ са изравнени с по 4.5%, а АБВ получава едва 3% от вота на всички избиратели.

Най-одобряваните министри от кабинета са Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов.

Те влизат в общата класацията на най-одобряваните политици, която е следната:

• Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение;
• Кристалина Георгиева – с 53% одобрение;
• Бойко Борисов – с 48% одобрение;
• Лиляна Павлова – с 47% одобрение;
• Мая Манолова – с 43% одобрение;
• Томислав Дончев – с 42% одобрение;
• Вежди Рашидов – с 40% одобрение;
• Красен Кралев – с 39% одобрение;
• Ивайло Калфин – с 35% одобрение;
• Красимир Каракачанов – с 33% одобрение.

Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Валери Симеонов (ПФ) са най-одобряваните председатели на Парламентарни групи в Народното събрание – одобряват ги по 29% от българите. След тях е лидерът на БСП Корнелия Нинова - с 26%.

Президентските избори - кой каква подкрепа събира засега

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, БСП и ПФ. Едва 38% обаче са на мнение, че вотът е важен лично за тях. Това не дава основание за особен оптимизъм, че на вота ще се явят голяма част от българските избиратели, смятат от "Екзакта".

Едва малко повече от половината от имащите право на глас заявяват твърдо намерение да гласуват. Делът на изразилите желание да гласуват на референдума пък е по-нисък с около 10 пункта.

51% от участвалите в изследването заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в изборите.

Сред левите кандидати за президент най-висок рейтинг на одобрение има Ивайло Калфин от АБВ – 35% (измерен в период, в който не е номиниран за президент), следван от лидера на "Движение 21" Татяна Дончева - с одобрение от 27%, и генерал Румен Радев – с 25%, като той се харесва на около 70% от избирателите на БСП. Близо половината от българите обaче все още нямат впечатления от бившия началник на ВВС.

Това са политически фигури, които ще се борят за мажоритарен вот и като се има предвид, че и Калфин, и Дончева се харесват не само на леви избиратели се очаква надпреварата вляво да бъде особено оспорвана, коментират социолозите. 

Що се отнася до решението на Корнелия Нинова да прекрати едностранно преговорите с АБВ за обща кандидатура, 43% от социалистите одобряват това решение, а 36% не.

Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков е одобряван от 16% от пълнолетните българи и от три четвърти от избирателите на РБ.

Красимир Каракачанов е одобряван от 33% от българите. В качеството си на кандидат за президент лидерът на ВМРО е харесван от 76% от избирателите на ПФ и от 56% от тези на "Атака".

Преди дни излезе изследване на "Алфа Рисърч", според което Бойко Борисов е най-харесваният политически лидер.

АНКЕТА: Имате ли доверие в премиера?