На последното заседание на правителството е бил разгледан проект за предложение до президента за издаване на Указ за награждаване посмъртно на Никола Петков с орден „Стара планина“ първа степен, става ясно от публикуваната стенограма.  

Предложението е направил военният министър в оставка Николай Ненчев, който казва:

"Правя това предложение във връзка с това, че следващата година се навършват точно 70 г. от екзекуцията на Никола Петков. Държа да кажа няколко думи кой е Никола Петков. Син на Димитър Петков, опълченец от Шипка – най-младият опълченец, на 16 години, където губи едната си ръка, а по-късно е избран за кмет на София, министър-председател на България, убит като министър-председател.

Брат на Петко Д. Петков, завършил с отличие Сорбоната, връща се, включва се в политическия живот на България, развява кървавите ризи в българския парламент, убит на 14 юни 1924 г. на ъгъла на ул. „Московска“ и ул. „Раковска“.

Последният от този велик род е Никола Петков, също завършил право с отличие в Сорбоната, връща се, заема мястото на брат си, обявява се категорично против присъединяването на България към Тристранния пакт на страната на нацистка Германия. Заради това го грози смъртна заплаха, изпратен е в концлагер „Гонда вода“. След 1944 г. е вицепремиер за кратко, след което излиза в опозиция, лидер на Обединената демократична опозиция, екзекутиран е на 23 септември 1947 г. С това е затрит и целият род, този велик род Петкови".

Тук се намесва Борисов, който заявява:

"Ще се радвам, ако, живот и здраве, догодина в тези чествания, които предполагам вие ще организирате като партия, да ни включите и нас. Моят дядо е бил Николапетковист, така е, дори в моето досие пише „враг на народната власт, Николапетковист“. Така че, това да ти е на вниманието, с удоволствие ще се включим в честванията. Приема се точката".