Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието, което се проведе в сряда.

Малко преди то да започне, Нинова настоя министър-председателят да се яви в парламента и да обясни вярно ли е, че НАТО създава нови многонационални сили в Черно море и в района ще бъдат разположени допълнителни кораби и самолети. Тя припомни, че преди година и половина Борисов категорично отхвърли идеята за формирането на черноморска флотилия на НАТО и попита какво е наложило промяната. Борисов не отиде в народното събрание, но веднага се състоя брифинг на зам.-военния министър Атанас Запрянов и вътрешния министър Валентин Радев, на който увериха, че няма нищо ново, а става дума за планирани още миналата година учения.

От стенограмата се вижда, че премиерът специално е поискал от Запрянов обяснения:

"БОРИСОВ: В Парламента какво обяснихте?

ЗАПРЯНОВ: Докладвам, че в момента в Черно море няма никакво национално учение с НАТО-вско участие. Единственото мероприятие, което ние провеждаме, е подготвяме една наша фрегата, която на 27-и ще замине на Sea Guardian, учението за борба с тероризма в Егейско море. По принцип, ние всяко учение го обявяваме в пресата. Не се предвижда, няма планове за създаване на постоянно присъствие на Военноморските сили на НАТО в Черно море. Изпълняват се плановете от Срещата на високо равнище на НАТО във Варшава миналата година и се създава и активира в Румъния многонационална бригада.

По отношение на учения с фиктивни сценарии, каквото учение по управление на кризи се проведе в НАТО, ние информираме освен изпълнителната власт, така и президента. В тези учения няма никакво движение на войски никъде на територията на НАТО. Те имат единствено за цел да се отработят въпросите за вземането на военно-политически решения, изобщо не става въпрос за реално придвижване на войски.

БОРИСОВ: В това учение главна роля има Върховният главнокомандващ Президентът Радев?

ЗАПРЯНОВ: Да, и той е информиран за учението.

БОРИСОВ: Защото Корнелия Нинова ме вика в Парламента да обяснявам защо съм допуснал в Черно море военно учение, флотилии и т. н. Нали ще се борим с фалшивите новини! Затова информирам. Аз не мога да разбера – ние като членове на НАТО в ученията не трябва ли да участваме?!"

Премиерът е коментирал и друг скандал от последните дни - проваления заради липса на кворум Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Корнелия Нинова обвини управляващите, че са бойкотирали заседанието при президента, а Борисов отново се възмути, че това е 100% фалшива новина, защото отсъстващите министри са били на отдавна планирани международни форуми в чужбина.

Премиерът обаче е разпоредил всички да са там на новата, насрочена от Румен Радев дата:

„За тези, които са участници в КСНС, при президента – вторник, 13.00 часа! Ако трябва да пътуват някъде, да пращат заместници в чужбина. Титулярите да бъдат на заседанието. От сега да знаят, вторник, 17 октомври, 13.00 часа“.