Реакцията е по повод разпореждане на Софийската градска прокуратура НАП да направи пълна проверка на четирима активисти - Антоанета Цонева, Асен Генов, Константин Павлов и Николай Стайков.

Данъчните са изискали от тях да предоставят документи за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити, както и получена безвъзмездна помощ под различни форми за последните 4 г.

Сигналът срещу "Протестна мрежа" е бил подаден в прокуратурата от издателя на сайта ПИК Недялко Недялков в края на ноември, малко преди организирания от активистите протест пред Съдебната палата заради преправените инициали Д.П. на цифрата "10" в едно от тефтерчетата на Филип Златанов.

В писмото на "Протестна мрежа" до премиера пише:

"Уважаеми г-н Борисов, идването Ви на власт през ноември 2014 година съвпадна с поредната и най-силна медийна и институционална атака срещу неформалната група „Протестна мрежа”, създадена по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Ние сме подложени на пропагандна дискредитация от медии със спорни журналистически и етични принципи, които – случайно или не – подкрепят Вашето правителство и ни обвиняват в „смущаване на управлението” и „подривни действия”, насочени срещу държавността".

Според протестиращите последният етап от този натиск е институционален и включва извършване на проверка от НАП в режим на пълна непрозрачност. Нещо повече – на тях, като засегната страна, им е отказана каквато и да е информация относно основанието за провеждането й.

От "Протестна мрежа" смятат, че подобни атаки са изключително опасни и насочени директно срещу гражданската активност.

"Нека припомним, че ние внесохме в прокуратурата досието КОЙ?, в което изложихме данни и факти, свързани с депутати и банкери, чиито действия вече натовариха държавните финанси с милиарди лева. Вие много добре знаете това, финансовият министър във Вашия кабинет – също", се казва още в писмото до Борисов.

В тази връзка активистите задават следните въпроси, като настояват за ясен и публичен отговор:

1. Какво е правното основание за проверката на НАП срещу представители на ПМ? НАП е част от изпълнителната власт и е директно подчинена на финансовия министър, поради което очакваме пълно разкриване на тези основания.

2. Ще продължавате ли да легитимирате медии-бухалки, работещи без спазване на базисни етични и медийни правила, чрез Ваши и на други представители на кабинета участия в тях?

3. Ще видим ли някога ясни етични правила за участие в медиите на представителите на Вашето правителство или сегашната медийна среда Ви устройва достатъчно?

4. Докога ще бавите действията, гласувани изрично и от Народното събрание, в посока на межународно разследване на източването на Корпоративна търговска банка, наричана „черната кутия на няколко правителства”, включително и предишното Ваше?

5. Докога доминираните от Ваши представители Парламент и парламентарни комисии ще протакат създаването на парламентарна комисия “КОЙ?”, разследването на източването на КТБ и внесените преди три месеца преписки за сериозни нередности в процедурата, при която стана възможно злополучното избиране на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

6. Докога, с Ваше действие или бездействие, ще продължават да са на постовете си компрометираните ръководители на регулаторите на небанковия и банков надзор, както и на тези, които са директно отговорни за националната и финансова сигурност на страната?

"Г-н Борисов, ние няма да спрем да питаме. Време е да получим и някои важни отговори – не само за себе си, но и за всички граждани, които искат да видят справедлива и работеща държава", завършва писмото на "Протестна мрежа".

Междувременно Асен Генов публикува във Фейсбук отговора на НАП (вижте снимка), докъдето е изпратил питане за конкретните причини за проверката - сигнал, несъответствие или случаен принцип. Отговорили му с цитати какви са им правата и задълженията. НАП-София също не искали да кажат какви са причините.

US-посолството: „Америка за България“ действа прозрачно

По-рано посолството на САЩ в София публикува във Фейсбук страницата си изявление, в което се казва, че са информирани за течащите проверки срещу "Протестна мрежа" и медии, които са получили грантове от фондация „Америка за България“.

"Фондацията е независима организация. Дейностите й, свързани с предоставяне на грантове, са напълно прозрачни и достъпни за всеки чрез сайта на фондацията. Ние сме убедени, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото
“, заявиха още от дипломатическата мисия. 

Изявлението е свързано с публикации в медиите, че фондация „Америка за България и още няколко чуждестранни фондации финансират "Протестна мрежа".

Междувременно френският посланик Ксавие Дьо Кабан, който предизвика трусове в съдебната система, като заяви, че в нея има "гнили ябълки", написа в Туитър:

"Боряна Бецова, каква ябълка е?"

Бецова е прокурорката, която води проверката срещу "Протестна мрежа".