Така той коментира пред журналисти предложението на ГЕРБ за промяна в Конституцията, с която да отпадне давността за разследване на приватизационните сделки на прехода.

„Предложихме давността да отпадне и това не е в приватизационните сделки, защото не е насочено нито срещу фирмите, нито срещу хората, а срещу длъжностните лица, срещу които прокуратурата не може да продължи да работи, защото е изтекла давността. Не виждам никаква насоченост срещу никого в тази посока. Някой се припозна, че това едва ли не е срещу него и почна да подхвърля „ама Цветелина Бориславова“.

Проверявайте всички", каза той по повод бившата си приятелка банкерка, която притежава и "Пампорово" АД.

Само вие предполагам сте с по един, докато аз не съм светец в това отношение. Имал съм жени в моя живот. Трябва ли всяка след това да я веят като байрак и да обясняват, че трябва да я проверяват. Това е било преди 6-7-8-9 години и аз даже се притеснявам за някои свои съученички, защото се знае, че тогава сме били близки. Не ги знам и къде са сега, но почвам да се притеснявам. Ако почнем да вървим кой с кого е бил и да му проверяваме живота в момента, звучи…“, допълни Борисов и подчерта, че това не работи добре.

По думите му управляващите искат там, където следприватизационният контрол е спрял или не е извършен и има сделки, по които е трябвало да се изплащат пари,  а не са изплатени, "поради една или друга проява на длъжностно лице", да му се повдигне обвинение и да си носи отговорност.

"Къде е лошото и срещу кого е насочено? Сегашните сделки, които са си в давност, всеки сигнал, който е изпратил БСП в прокуратурата, се разглежда и проверява. Не мога да разбера защо е тази истерия или кой знае какво сме предложили. Напротив, всеки, който се е облажил, да си понесе отговорност. Като гледам „експертите“, които се показаха от Софиянски нататък, всички питат защо го правим. Защото някак си не ви отива да ни давате оценка на нас. Имаме кой да ни дава“, коментира премиерът.

АНКЕТА: Одобрявате ли да се рови в приватизацията?


Проверка след филма на Йончева

След филма на Елена Йончева съм възложил проверка, ако има виновни, да се наложат наказания и да бъдат дадени на прокурор, заяви още Бойко Борисов.

На въпрос дали е гледал филма на депутатката от БСП "Граница", той отговори, че не е, но заместникът му начело на ГЕРБ Цветан Цветанов го е гледал.

„Сега съм възложил на Гранична полиция да направят всички операции с всички задържани мигранти, каналджии, включително това, което тя е показала. Като си дойте Валентин Радев от САЩ, защото те пък сега всички отидоха там – и Цецка Цачева, и главният секретар. Не мога да намеря един да го пратя там, че всичко това е отстранено. Тогава още е било в строителство. Да си дойдат, да ви поканят в салона на МВР, да ги пуснат всичките, да ги гледате цяла година какво правят Гранична полиция, армията, силите ни за специални операции, които са там. Така че да видим и единия, и другия филм“, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му затова се отзовали на поканата на Йончева и Цветанов отишъл в залата.

"Разбира се, там не бяха европейци, защото го освиркаха, а такова поведение е недопустимо. Той отиде така, както е бил поканен, да защити нашата теза. Там и г-жа Евгения Банева беше. Освирква на първия ред. Явно са много приятели вече след Девня“, коментира премиерът.

Неотдавна синдик влезе в предприятието "Полимери", което преди години беше приватизирано от Николай и Евгения Баневи, и Борисов ги обвини, че са го разграбили.

По-рано днес и военният министър Красимир Каракачанов коментира, че на мястото на Йончева би ударил два шамара на мигрантите, за да ги спре, а не да ги гледа как минават оградата и да ги снима.