Цитатът е от стенограмата на заседанието на Министерски съвет в сряда, когато бе одобрен бюджетът, предвиждащ дефицит от 2.5%.

Един от основните въпроси е бил дали ще бъде изпълнена прогнозата за ръст от 3.6%, която икономисти и политици от опозицията определиха като розова.
Вицепремиерът Симеон Дянков е отговорил, че дори ръстът да е по-нисък, това няма да има значение.
"Просто на износителите им връщаме достатъчно ДДС, така че поне за тази и за следващата година, дали ръстът ще е 3.6 % или дори ще е нула процента, това няма да влияе основно върху дефицита".
Той пояснява още, че "ако се произвежда за вътрешния пазар те плащат на държавата 20 % ДДС, ако изнасят навън – ние им плащаме 20 % ДДС".

В отговор вицепремиерът Цветан Цветанов отбелязал, че ръстът на износа все пак води и до увеличаване на заетостта и намаляване на разходите на бюджета за социални плащания.
Строителният министър Росен Плевнелиев пък предложил да се разработи план "Б", в случай че ръстът се окаже по-нисък, но Дянков е отхвърлил тази идея.

Повечето министри са изразили недоволство от отредените им бюджети. Министърът на образованието Сергей Игнатов недоволства, че парите за сектора са намалени от 4.2% от БВП на 3.3%.
Министърът на културата Вежди Рашидов обяснява, че дори Македония харчи относително повече по това направление.

На това премиерът е отговорил: "Стегнете се и режете разходи".
Били са обсъждани и възможностите за това - например, имотите в чужбина.
Премиерът разказва: "В Съединените американски щати се удивих на чудесии, примерно на Министерство на външните работи. В Ню Джърси навремето Петър Младенов като е ходил по една-две седмици да стои, имаме имот, който не можете да си го представите – резиденция в най-скъпия квартал, с басейни. Понеже кварталът е най-скъп през ден се коси трева. Ако не се коси – глоба, глоба, имаме към 30 милиона долара глоби. Но тази резиденция стои десетки години."

Стига се дори до размяна на реплики с министъра на земеделието Мирослав Найденов по повод съфинансирането на еврфондовете*:

БОЙКО БОРИСОВ: Това, което ви задължаваме по тези оперативни програми е да има инструмент и всичко, което е необходимо да се кофинансира и да се плаща. И за държавата и за общините. И такива като Найденов или агенцията, които допуснат такова нещо – ще ги санкционираме
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: То е за похвала, господин премиер, парите са усвоени.
БОЙКО БОРИСОВ: Щом е дефицит, за мен не е добро.
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Не е дефицит.
БОЙКО БОРИСОВ: Когато без да знае финансовият министър вкарваш дефицит, това е наказуемо. Затова са ви всъщност секретарките – да ви свързват помежду ви и всяка такава тема да се обсъжда.


В крайна сметка проектът е одобрен, а премиерът обобщава, че резервите са в сивия сектор.
Преди това правителството приема без дискусия промените в данъчните закони, показва още стенограмата.

* Начинът на отчитане на бюджета по еврофондовете е нов. Те се отразяват като приход в годината на получаване и като разход - при усвояването. Затова тази година бюджетът от самото начало бе планиран с дефицит заради средствата от ЕС.